X

Toplumda böbrek kaynaklı hastalıklara sık rastlanıyor. Peki hangi belirtiler böbreklerde sorun olabileceği anlamına geliyor? Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, bilinçsiz ve fazla ilaç kullanımının bile böbreklere zarar verebildiğini, bu nedenle ilaç kullanımının doktor kontrolünde yapılması gerektiğini söylüyor.


Böbreğin sinyali idrar

Kronik böbrek hastalıklarında en sık rastlanan bulguların; idrarda yanma, idrar renginde koyulaşma, zaman zaman kanama, idrarmiktarında azalma, bulanıklaşma, sık idrara çıkma, vücutta ödem, ayaklarda şişlik, kilo artışı, göz altlarında şişlik, tansiyon yüksekliği, sararma, ciltte pullanma ve tüm bunlara eşlik eden ateş olduğu belirtiliyor. Hipertansiyon ve diyabet hastaları tedavilerini aksattıklarında böbrek tutulumuyla karşılaşabiliyorlar. Bu tutulumlar bir süre sonra kronik böbrek hastalığı nedeni olabiliyor.


İleri evre böbrek hastalarında ise kilo kaybı gözleniyor. Bu sorunda cilt kuruyor ve pullanıyor. Böbreğin enfeksiyonu durumunda ( yani taş veya kum görülmesi halinde ) ise en belirgin bulgunun, şiddetli bel ve kasık ağrısı olduğu belirtiliyor. Kronik böbrek yetersizliği ise ağrısız bir hastalık olup geceleri sık idrara çıkma belirtisi veriyor. Karaciğer hastalıklarında en belirgin bulgu sarılık olup bu sorunda idrarda ve gözlerde sararma gözlenirken, böbrek hastalıklarında deri toprak rengine dönüşerek soluk ve kuru bir görünüm alıyor.


Tuzu sınırlandırın ve günde 2 litre su için

Böbrek hastalığının en önemli nedenlerinin idrar yolu enfeksiyonları hipertansiyon ve diyabet olduğu belirtiliyor. Bu sorunları yaşayan kişilerin diyabetlerini ve tansiyonlarını çok iyi takip etmeleri ve ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekiyor. İşte öneriler;





Haber: Ceyda Erenoğlu