X

Günümüzde beyin bölgesini mikroskopla büyüterek yapılan ameliyatlar ve gerçekleşen cerrahiyi anında kontrol etme imkânı sağlayan ameliyathane MR cihazları, hastalar için büyük şans anlamına geliyor...


Türkiye beyin cerrahisi alanında dünya standartlarını yakalamakla kalmayıp bu standartların üzerinde hizmet veriyor. Medipol Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, beyin hastalıklarında çözümün sadece cerrahiyle gelmediğini, bazen ilaç tedavileriyle bazen de takip ve yeniden değerlendirmelerle çözülebilecek sorunlar olduğunu dile getiriyor. Prof. Dr. Elmacı, cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulan durumları şöyle sıralıyor:


Cerrahi tedavi





Beyin bölgesini mikroskopla büyütüp yapılan ameliyatlar

Mikro- beyin cerrahisi yani ince, küçük, nazik aletler kullanarak ve çalışılan beyin bölgesi alanını mikroskopla büyüterek yapılan ameliyatlar, bu alanda devrim olarak görülüyor. Endoskopik beyin cerrahisi, ince bir boru içine yerleştirilmiş optik-kamera sistemlerini kullanarak dar bir alandan girip görüntüyü televizyon ekranına düşürme esasına dayalı ameliyatlar olarak tanımlanıyor. Beyin cerrahisinde daha kısa sürede iyileşmenin tıp alanında bugünkü terminolojik karşılığı, ‘minimal invaziv girişimler’. Burada amaçlananın küçük bir yara açarak etrafa zarar vermeden, hesaplanan hedefe ulaşmak ve uygulamayı gerçekleştirmek olduğu belirtiliyor.




Bu, hastanın hastanede daha az kalması, daha az ağrı çekmesi ve normal hayatına daha çabuk dönmesi anlamına geliyor. Mikro beyin cerrahisi ve endoskopik beyin cerrahisi uygulamaları bu amaca hizmet ediyor. Beyin navigasyon cihazları, varmak istenen hedefe daha yüksek bir doğrulukla ve daha küçük bir pencereyle varılmasını sağlıyor. Uygun tümörlerde, damar yumaklarında, bazı hareket bozukluklarında kullanılan ve ‘gama knife’ adı verilip radyo cerrahi imkânı sunan cihazlar da bulunuyor.


Hangi yaşta hangi beyin hastalığı?






Haber: Ceyda Erenoğlu