X

Fıtık, bir iç organın, bulunduğu bölgedeki zayıf bir noktadan dışarı çıkması şeklinde tanımlanıyor. Bu çıkma durumunun kasık bölgesinde görülmesi ise “kasık fıtığı” olarak adlandırılıyor. Genel cerrahi bölümünde ameliyat olan her üç hastadan biri fıtık hastası oluyor.


Medical Park Fatih Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Adem Dervişoğlu, “Her 100 hastadan 5’inde fıtık görülürken bunların yüzde 80’i kasık fıtığı vakasıdır” diyor. Ayrıca karın duvarı fıtıklarının yüzde 90’ının kasık fıtığı kaynaklı olduğu belirtiliyor. Kasık fıtıklarının tanısı, genellikle fizik muayene sonucunda konuluyor. Ancak şişlik oluşmadan sadece ağrının olduğu durumlarda ultrason veya MR kullanılarak da teşhis yapılabiliyor.


Erkeklerde daha yaygın

Kasık fıtıkları, erkeklerde kadınlara göre 7-8 kat daha fazla görülüyor. Bu durumun nedeni olarak erkekte kasık bölgesinde potansiyel zayıflık oluşturan “kasık kanalı” gösteriliyor. Ana rahminde erkeklerdeki testisler karın içerisinde bulunuyor. Bunlar doğuma yakın dönemde yer değiştirerek “skrotum”a (testis torbası) iniyor. Yer değiştirme sırasında, o bölgede bir zayıflık ortaya çıkarsa fıtık oluşuyor. Kadınlarda ise yumurtalıklar, karın içinde oluşarak yer değiştirmediği için fıtık oluşma riski azalıyor.


Hem şişlik hem ağrı yapıyor

Kasık fıtığının en sık görülen belirtisi, kasık bölgesinde oluşan şişlik oluyor. Şişlik genellikle ayakta ya da yürüme sırasında ortaya çıkıyor ve yatınca kayboluyor. Bu şişlik büyüyerek kişinin hareket etmesi ve aktivitelerini kısıtlayıcı etki yapıyor. Fıtığın büyümesi ile hasta, dışarıdan eliyle fıtığı içeriye itemeyecek duruma geliyor. Kasığın zorlanması, zamanla artan ağrılar oluşturuyor. İlerleyen dönemlerde hastalar yürümekte bile güçlük çekiyor.


Ameliyatı ertelemeyin

Karın duvarı fıtıklarının en korkulan komplikasyonu “Boğulmuş fıtık” oluyor. Prof. Dr. Adem Dervişoğlu, “Boğulmuş fıtığın ilk belirtisi, şişliğin eskiden olduğu gibi kaybedilememesidir” diyor. Önceden sırt üstü yatarak veya elle iterek karın içine girebilen fıtık, burada değişme göstermiyor. Hastanın hekime başvurmaması durumunda; bağırsakta kangren oluşumu, delinme ve ölüm görülebiliyor. Bu tür ciddi sorunlardan kaçınmak için ise hastanın bir an önce fıtık ameliyatı olması gerekiyor. Ayrıca kasık fıtığı olan hastaların oluşan şişliği görmezden gelerek tedaviyi ertelemesi, fıtığın testislere doğru büyüyerek ilerlemesine neden oluyor. Bu durumun tedaviyi zorlaştırdığı belirtiliyor.


Kasık bölgesi fıtıkları

Endirekt fıtıklar: Kasık kanalından geçerek oluşuyor. Doğumsal olarak zayıf bir noktada fıtık oluşumu görülüyor. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıksalar da, bazen erişkinlerde kanalın bir zorlama sırasında aniden açılması sonucu da görülebiliyor.


Direkt fıtıklar: Kasık ön duvarının zorlanması (öksürük, kabızlık vb.) sonucunda yırtılması ile oluşan fıtıklar olarak sınıflandırılıyor.


Femoral fıtık: Bu fıtık türü, kadınlarda daha sık görülüyor. Fıtık, kasık bağının altından aşağı ve üst bacak bölgesine doğru iniyor.


Bunlar fıtık yapıyor


Kasık fıtığı olanlar dikkat!

Bunları yapmayın


Bunları yapın


Kasık fıtığının etkileri


Ameliyat cinselliği etkilemez

Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan fıtık ameliyatı cinsel fonksiyonları etkilemiyor. Ancak ameliyat; testislere giden damarların yakınında yapıldığı için damarlar veya spermi taşıyan kanalda bir yaralanmanın oluşması, ağrı ya da testiste küçülmeye yol açabiliyor. Fakat bu durumun çok nadir görülen bir komplikasyon olduğu belirtiliyor.


Sporcularda daha sık görülüyor

Kasık fıtıklarının sporcularda sık karşılaşılan bir durum olduğu belirtiliyor. Futbol gibi sporlarla uğraşanlarda, aşırı efora bağlı olarak kasık bölgesinin zorlanması sonucu oluşan yırtıklar fıtığa yol açabiliyor. Kasık fıtığı genellikle ağrı ve şişlik belirtisi veriyor. Ancak özellikle sporcular ve gençler de kasık fıtığı, şişlik oluşmadan sadece ağrı yapabildiği için gözden kaçırılabiliyor. Prof. Dr. Adem Dervişoğlu, “Sporcularda kasık ağrısı şikâyetinin görülmesi ilk olarak kasık fıtığı ihtimalini akla getirmelidir” diyor. Tedavide, spor yaşamlarına daha çabuk dönmelerini sağladığı için genellikle laparoskopik yöntem seçiliyor. Bu sayede sporcular operasyon sonrasın da 2 – 3 hafta içinde antrenmanlara geri dönebiliyor.


Haber: Ceyda Erenoğlu