X

Zaman zaman ben de yazıyorum. Makarna kilo aldırır mı? Ekmek şişmanlatır mı? Tatlı yersek ne olur? Bu sorular neredeyse her an bana sorulan soruların başında geliyor. “Ben karpuz yiyorum, kilo alır mıyım?” diye sorulduğunda saatlerce anlatasım geliyor. Bu soruya nasıl cevap vereceğimi şaşırıyorum aslında. Basit; sadece “Hayır” desem iş bitecek gibi ama hayır, cevabı bu değil.


Ne kadar yediğine, saat kaçta yediğine ve hatta o gün başka ne yediğine, bir de o gün ne kadar hareket ettiğine göre değişir. Kafanız karıştı mı? Gelin ben size tek tek anlatayım. Bu ayrıntıları öğrendiğinizde kendiniz daha iyi anlayacaksınız.


Saat 17:00'ye kadar izin var

Kaçamaklar genelde akşam saati oluyor. Kuruyemiş, yemekten sonra tatlı, çay keyfi, cips, çikolata... Bunları genelde akşam misafirler ile veya televizyon karşısında keyif yaparken tüketiyoruz. Ama akşam bunları yedikten sonra sizce kaç kalori harcıyoruz? Çok az! Uyurken de kalori yakıyoruz evet ama 1000 kalori değil! Sabah kahvaltıda veya öğle yemeğinde kaçamak yapanlar, akşam saatinde kaçamak yapanlara göre daha kolay zayıflıyor. İlle de bir kaçamak yapacaksanız saat 17.00’ye kadar yapın. Sonra sakin bir akşam yemeği ve yatış saatine göre ayarlanmış bir ara öğünle günü bitirin.


Diyelim ki pazar günü kahvaltıda sucuklu, Ezine peynirli, bol zeytinyağlı ve hatta börekli çörekli bir kaçamak yaptınız. Hepsinden azar azar da yeseniz kalori artmış demektir. “Battı balık yan gider” deyip bırakmak yok! Pazartesi gününden itibaren diyeti hiç bozmadan yaparsanız perşembe günü tartıda güzel bir rakam görebilirsiniz.


Mola günleri

O yüzden sadece ne yediğiniz değil, ne sıklıkta yediğiniz de çok önemli. Bu kaçamakların cinsine göre mola vereceğiniz günlerin sayısı da değişebilir. Örneğin, ben İskender yemeyi severim ama 3-4 ayda 1 yerim. Dondurma yemeyi çok severim ve haftada 1-2 kez yerim. Bunun gibi... Çok sevdiğiniz ve diyet yaparken özlediğiniz, kaçırdığınız yemeklerin listesini yazarsanız, sıklıklarını ayarlayabilirsiniz. Böylelikle üst üste yememiş olursunuz. Günlük tutmak bu yüzden başarıyı artırıyor. İnsan bazen “Ben diyetimi hiç bozmadım” derken hafta sonu ağzına attığı minik poğaçaları unutabiliyor...


Hayatının hangi dönemindesin?

Diyette başarıyı etkileyen dönemler vardır. Örneğin Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arası zaten kısa. Bir de bu arada 1-2 düğün ve doğum günü gelse... Hatta son yıllarda yaz mevsimine denk geliyor, bir de tatil yaptınız mı kilo alma ihtimaliniz yüksek demektir.


Genelde yılbaşından sonra diyete başlayanlar ve başarılı olanlar artar. Eğer aylık takviminizi görebiliyorsanız, önceden belirlenmiş düğünler ve özel kutlamalar belliyse, bir de siz kaçamak eklemeyin üzerine. Eylül ayında özel bir durum yoksa, belki haftada 1 kaçamağınızı düzenli yapabilirsiniz.


Eskiden de yiyordum ama kilo almıyordum!

Çocukken veya ergenlik döneminde daha yüksek kalorilerle zayıflamak mümkün. Bu dönemde metabolizma çok hızlı çalışıyor ve yediklerinizi yakabilmeniz daha kolay. Hatta daha çok spor yapmaya, atlamaya zıplamaya müsait bir dönem. İşe başladıktan sonra veya evde stabil bir yaşam sürmeye başlayınca aynı şeyleri yemeye devam ederseniz kilo alırsınız. Her yıl yediklerinizin biraz biraz azalması gerekiyor. 30’lu yaşlarda biraz dikkat etmeye başlasanız bile, 40 gibi önemli bir dönüm noktasından sonra artık kesinlikle ne yediğinize ve ne zaman yediğinize dikkat etmeniz şart oluyor. Menopoz döneminde hormonlar devreye giriyor ve yaptığınız diyette daha disiplinli olmanız, diyetinizi hiç bozmadan uygulamanız gerekiyor.



Kaç porsiyon bir kaçamak sayılır?

Yukarıdaki soru en sevdiklerimden... Çünkü ben haydi bir tatlı kaçamağı yapalım dediğimde 1 dilim tatlıdan bahsediyorum elbette. Bunu ‘istediğin kadar’ olarak algılayan ve 1 kilo tatlıyı tüketenler de olabiliyor. Kaçamak da olsa amacınızın kilo vermek ve belki de kan şekerini dengelemek olduğunu unutmayın. 1 haftadır kaloriyi azaltmaya çalışırken oturup 1 kilo tatlı yemek mantıklı mı? Değil! Diyette mantık hep başarıyı artırır!


Haber: Güneş Aksüs