X

Ülkemizde ortalama 40-45 yaşlarından sonra görülmeye başlanan ve kadın için son değil, aslında yeni bir başlangıç olan menopozda beslenmenin önemini Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu anlattı.


Kelime anlamı olarak adet kanamalarının doğal yolla kesilmesi olan menopoz döneminde yaşananların sadece terleme, uyku problemleri, sinirlilik gibi belirtilerle sınırlı olmuyor. Menopoza kadar erkekler kalp damar hastalıklarında daha riskli sayılırken; menopoz sonrası kadın ve erkek eşit risklere sahip olur. Abdominal obezite dediğimiz, bel çevresindeki genişleme ile birlikte şeker hastalığı görülme ihtimali de artış gösterir. Bunların yanı sıra kemik erimesi açısından çok daha dikkatli olunması ve rutin kontrollerin yaptırılması gerekir.


Yine birçok kadın bu dönemde daha kolay kilo aldığını ifade eder. Östrojen hormonu bu tip şikayetler açısından koruyucudur. Menopozla birlikte bu koruyucu faktör de azalmaya başlar. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmenin önemi daha da artar. Menopozla paralel olarak artan hastalık riskleri beslenme tarzınızda ciddi değişiklikler yapmanızı gerektirir. Bununla birlikte kilo almamak, ideal ağırlığı korumak artık daha zorlanacağınız bir konu haline gelebilir.


Menopoz döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmek için…