X

Hisar Intercontinental Hospital Gastroenterohepatoloji ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Hakan Güveli’ye İrritabl Bağırsak Sendromu’nu sorduk…

İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) nedir?


Bağırsak alışkanlığınızda altta bir hastalık olmadan meydana gelen, karında rahatsızlık hissi, düzensiz bağırsak hareketleri, belirgin derecede şişkinlik, şişlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtileri bir arada gösteren bir sendromdur. İrritabl bağırsak sendromunda sindirim sistemi istenilen şekilde çalışmaz; sinir ve kasların çalışması çok daha hassaslaşmıştır. Bu da yemek sırası veya sonrasında kramplara ve ishale neden olabilir. Kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen bu hastalık tedirginliğe yol açabilir. Ancak İBS hastası olan çoğu kişi diyet, stres ve medikal tedavilerini kontrol ederek yaşam kalitelerini yükseltir.


İrritabl Bağırsak Sendromu'nun belirtileri nelerdir?











İBS belirtileri kişinin ne yediğine, ne kadar yediğine, duygusal durumuna, kadınlardaki menstrüasyon dönemine göre değişir. Bu nedenle İBS hastalarının hangi şikâyetlerinin hangi durumlarda arttığını iyi bir şekilde gözlemlemesi ve kaydetmesi önemlidir.


İrritabl Bağırsak Sendromu'nun tanı ve tedavi süreci nasıl işler?


İBS şikâyetleri olan kişi detaylı bir tıbbi özgeçmiş ve fiziksel muayene ile değerlendirilir. Gaita örneği dışkıda kan ve enfeksiyon durumunun saptanması için kullanılabilinir. Endoskopi ile bağırsak muayeneleri yapılır. IBS tedavisi yaşam şeklinin değiştirilmesine dayanır. Yanlış beslenme, stres gibi İBS’ye neden olan durumlara göre tedavi şekil almalıdır. Stres durumunun azaltılması İBS şikâyetlerinin azalmasını sağlayan ilk adımdır.


Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi hayatınızın tam ortasına yerleştirin!









İBS şikâyetlerinize göre beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin!

Gaz, hazımsızlık ve bulantı yaşıyorsanız:










İshaliniz varsa:















Kabızlığınız varsa: