X

Akdeniz Üniversitesi’ne getirilen bir çocuk hastaya, slime ile oynamaya bağlı olarak egzama teşhisi konuldu.


Prof. Dr. Ülker Gül, kontrol ettiği çocuk hastaya slime ile temasa bağlı egzama teşhisini koymasının ardından şu açıklamayı yaptı: “Bir çocuk hasta el parmağında temas egzaması ile geldi. Bu slime ile temasa bağlı 'temas egzaması' teşhisi koyduğum ilk olgu.”


“Boraks, amacı dışında kullanılırsa zehirler”


Slime hakkında daha önce de uyarıda bulunan Adli Bilimciler Derneği Genel Başkanı Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hamit Hancı ise "Kimin yaptığı belli olmayan, üzerinde herhangi bir üretici lisansı bulunmayın slime isimli bu oyuncağın acil bir şekilde toplatılıp imha edilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.


Slime'ın içinde yer alan boraksın tıp alanında kullanıldığını ancak amacının dışında kullanılması durumunda zararlı olabileceğini belirten Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hamit Hancı son olarak şunları söyledi: “Boraks, amacı dışında kullanılırsa zehirler. Tek başına çıplak elle tutulması bile riskliyken; bu oyuncak, yapıştırıcı, traş köpüğü gibi malzemelerle karıştırılarak yapılıyor. Özellikle tehlikeden bihaber veliler de çocuklarıyla birlikte slime yapıyor. Benim uzman olarak en büyük korkum bağımlılık yapması. Bu oyuncak görünümlü tehlikeli maddeler çocukların geleceğine etki edecek. Çünkü boraks, yapıştırıcı ve tıraş köpüğü bir araya geldiğinde uyuşturucu etkisi yapıyor. Herkes bali, tiner gibi maddelerin bağımlı yaptığını düşünürken bu oyuncağın içindeki yapıştırıcılar da bağımlılık yapar.”



“Yaptırım getirilmeli”



Adli Bilimciler Derneği Terör İncelemeleri Komisyon Başkanı Borga Sezer de, eskiden kokulu silgi ya da eline yapıştırıcı bulaştırıp koklayan öğrencilerin yerini zıp zıp hamuru koklayan öğrencilerin aldığını söyledi. Sezer, “Bunun üretkenliği geliştirdiğini ve eğlenceli olduğunu düşünen eğitici ve ebeveynler bile var maalesef. Çocuklar farkında olmadan bu kimyasal karışımı yüz, göz ve ağızlarına sürmekteler. Zararlı olan bu maddeleri merdiven altı yapan satıcılardan alan kırtasiye ve oyuncak mağazalarına yaptırım getirilmeli. Sağlık Bakanlığının yaptığı yasal düzenlemelerle zaten okullarda uçucu madde içeren yapıştırıcıların kullanılması yasaklandı. 18 yaşından küçüklere uçucu madde içeren yapıştırıcıların satışı da engellendi ve aksi durumlar için cezai yaptırımlar getirildi. Bu düzenlemeler çocukları bağımlılık yapan maddelerden uzak tutmak amacıyla alındı” dedi.


“Boraksın kana karışması tehlikeli sonuçlara neden olabilir”


Trabzon'da 17 yıldır sınıf öğretmenliği yapan Emine Karaca, TEOG sınavına hazırlanan kızına "zıp zıp hamuru" yapmak için aldığı boraks yüzünden hastaneye kaldırıldı. Karaca, kızı ile tamamen organik olduğunu düşünerek aktardan satın aldığı "boraks"ı kullanarak "zıp zıp hamuru" yaptı. Kızının, bir süre oynadıktan sonra su şişesine koyarak erittiği hamurun içinde bulunan suyu kazara içen Karaca, önce Vakfıkebir Devlet Hastanesi'nde, ardından da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.


Konuya ilişkin açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş “Bu madde, kana geçtiği için birçok organda yetmezlik, kalpte ritm bozuklukları ve akciğerde hasarlara, hatta ölüme kadar birçok sağlık sorununa neden olur. Zıp zıp hamurunda kullanılan bu madde suda ve sıcakta çözülüyor ve bulamaç haline geliyor. Bu hastamız da bu hamurun oluşturduğu maddeyi yanlışlıkla içiyor ve 3 ile 4 yudumdan sonra yanlış bir şey içtiğini fark ediyor. Boraks direkt mideye gittiğinden kanda emiliyor ve bu nedenle de yemek borusuna gittiği için ciddi patolojiler oluşturan bir madde” diye konuştu.