X

Söz konusu ağız ve diş bakımı olduğunda sınıfta kaldığımız aşikar. Ülkemizde çoğu kişi doğru diş fırçalama tekniğini bilmediği gibi, diş fırçası bile kullanmıyor. Bu başarısız tablo ise diş ve diş eti hastalıklarının yaygınlaşmasına sebep oluyor. Bu hastalıkların başında gelen diş eti çekilmesi ise gittikçe daha sık rastalanan bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş eti çekilmesi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için tüm detaylarıyla anlattı.


Diş eti çekilmesi nedir?


Ağız içindeki bakterilerin zaman için birikmesiyle diş etlerinde erimeler ve geri çekilmeler görülür. Diş atrofisi olarak da tanımlanan diş eti çekilmesi daha çok ihmal edilen bir ağız bakımı sonucu görülür. Diş eti çekilmesi, önlem alındığı takdirde kolayca çözülebilcek bir sorunken, tedaviyi geciktirdikçe uzun sürece dönüşür.


Diş eti çekilmelerinin sınıflandırılması

Diş eti çekilmesi akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Diş eti çekilmesinin hangi sınıfa girdiği ise ancak bir doktor muayenesi ile anlaşılabilir. 1-2 mm. kadarlık diş eti çekilmesi genelde çok büyük problemlere yol açmaz ve kronik diş eti çekilmesi olarak adlandırılır. Kronik diş eti çekilmesi daha yavaş ilerler. Ama 3-4 mm’lik diş eti çekilmeleri ya da çok hızlı ilerleyen diş eti çekilmeleri ise akut diş eti çekilmesi olarak adlandırılır. Mutlaka tedavi edilmelidir. Özellikle kanamalı durumlarda cerrahi operasyon gerekebilir.



Diş eti çekilmesinin nedenleri nelerdir?







Bunun dışındaki diğer nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:


Diş eti çekilmesinin belirtileri nelerdir?


Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan diş eti çekilmesinin belirtileri aşağıdaki gibidir:



Diş eti çekilmesinin tedavisi nasıl olur?


Diş eti çekilmesi tedavi edilebilecek bir hastalıktır.İleri seviyelere ulaşmadan diş hekimine başvurulmalı ve çok basit bir kaç önlem ve tedavi yöntemleri ile diş eti çekilmesi durdurulmalıdır. Diş eti çekilmesinde uygulanan en etkin yöntem çekilmeye neden olan problemlerin çözülmesidir.Basit bir diş taşı temizliği ve sonrasında düzenli etkin bir fırçalama alışkanlığı ile rahatlıkla çözülebilir.


Diş eti çekilmesini önlemek mümkün mü?

Diş eti çekilmesini önlemek çok kolay ve zaman almayan bir iştir. Çünkü diş eti çekilmesinin en öenmli sebebi olan bakterilerin oluşması engellenirse diş eti çekilmeleri de büyük oranda engellenmiş olur. Bunun için, dişlerinizi düzenli olarak ve doğu teknikle fırçalamanız gerekiyor. Dişlerin yanı sıra bakteriler için harika bir konak olan dilimiz de çok iyi temizlemeliyiz. Dil temizliği için diş fırçalarının arkasını kullanabilirsiniz. Bunun dışında dişlerinizde taşlar varsa mutlaka uzman bir hekim tarafından temizletmelisiniz. Basit bir temizlik işlemi diş eti çekilmelerinin önüne geçecektir.