X

Testosteron nedir?

Testosteron, erkeklik hormonları olarak bilinen androjenler grubundan önemli bir hormondur. Erkeklerde testosteron hormonu, yoğun olarak testislerde ve az bir miktar da adrenal bezlerde salgılanır. Bu tür hormonların salgılanmasından sorumlu olan organ ise, beyindeki hipotalamustur. Testosteron hormonu, kadınların yumurtalıklarında da salgılanır ancak erkeklerdekine oranla oldukça az bir miktardadır. Ergenlik döneminde fazla miktarlarda salgılanmaya başlayan testosteron hormonu, 20’li yaşlarda en yüksek seviyelerde salgılanır, 30’lu yaşlardan sonra ise giderek azalmaya başlar.


Testosteron ne işe yarar?

Testosteron, henüz anne karnındayken bebeğin cinsel organlarının oluşumu üzerinde rol oynar. Erkek bebeklerde penis ve testislerin gelişimi için yeterince testosteron varlığı önemlidir. Bu hormon, yaş ilerledikçe artmaya başlar ve özellikle ergenlik döneminde salınımı artar. Erkeklerde ses kalınlaşması, tüylenme, cinsel organların büyüyüp işlev kazanması gibi gelişmelerden sorumlu olan hormondur.


Aşağıdaki metabolik işlemler, testosteron sayesinde gerçekleşir:


Testosteron eksikliği neden olur?


Testosteronun az olması ne demektir?


Erkeklerde testosteron hormonunun az olmasının etkileri:


Kadınlarda ise böbrek üstü bezlerinin az çalışması, yumurtalıkların alınması ya da hipofiz bezinde meydana gelen sorunlar gibi sebeplerden dolayı testosteron hormonu eksikliği görülebilir. Bunun etkileri ise:



Testosteronun fazla olması ne demektir?


Erkeklerde testosteron hormonunun fazla olması:


Kadınlarda testosteron hormonunun fazla olması:


Testosteron eksikliği nasıl anlaşılır?

Yukarıdaki belirtiler testosteron hormonunun az ya da fazla olduğuna işaret ediyor olabilir ancak yine de hormon seviyelerinden tam olarak emin olmak için, kanda hormon değerlerine bakılması gerekir. Bunun için basit bir kan tahlili yaptırmak yeterli olacaktır.


Testosteronu artırmak için neler yapılabilir?

Bir hormon testi yaptırdıysanız ve doktorunuz testosteron takviyesi almanız gerektiğini düşünüyorsa, yine doktorunuzun önereceği testosteron takviyesi iaçlardan kullanmanız gerekebilir.


Testosteronu doğal yollarla artırmak için: