X

Global Sağlık Konseyi Başkanı Jonathan Quick, Avustralya gribi adı verilen yeni bir salgının gelmekte olduğunu söyleyerek uyarılarda bulundu. Virüsün insan vücuduna girdikten 4 gün sonra semptomların ortaya çıktığını ifade eden Quick, hastalığın sinsi bir şekilde ilerlediği için öldürücü olabileceğine dikkat çekti.


VM Medical Park Pendik Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Abdullah Umut Pekok, tüm dünyayı tedirgin eden Avustralya gribi ile ilgili şu bilgileri verdi.


Ülkemizde ve dünyada grip virüsünün H1N1 kökeni etkin durumda. Avustralya'dan köken alan grip virüsü ise H3N2'dir. Mutasyon geçirmiş bir H3N2 kökeni olduğu söyleniyor. H3N2 (aussie virüsü) virüsüyle bulaşan bu grip ilk olarak Avustralya’da ortaya çıktı ve büyük bir sağlık krizine sebep oldu. O yüzden halk arasında Avustralya gribi adıyla biliniyor.


Avustralya gribinin belirtileri nelerdir?

NHS (National Health Service) kaynaklarına göre hastalığın belirtileri şunlardır:


Hastalık belirtileri normal griple aynı ama biraz daha ağır geçiriliyor. Bir haftadan uzun sürebilir. Zatürre gelişirse öldürücü olabilir.


Avustralya gribinde kimler en çok tehlike altında?

Bu hastalıkta, en çok uzun süreli sağlık sorunu yaşayanlar, yaşlı ve çocuklar ve hamile kadınlar risk altındadır.


Avustralya gribinin tedavisi var mı?

Geçtiğimiz yıllarda hastalığın engellenmesi yolunda en büyük destek de yine grip aşılarından sağlanmıştır. Fakat virüsün geldiği son hal ile birlikte aşının etkisinin azalıp azalmadığı henüz bilinmiyor.


Avustralya gribinden korunma nasıl olur? İyileşme süreci nasıl hızlandırılır?

2009'daki salgından beri H3N2 virüsü hala aşıların içinde var ama koruyamadığı belirtilmektedir. Grip aşıları, aussie virüsünden korumuyor. Eğer virüs izole edilebilirse, aşıya uygun olursa önümüzdeki yıl aşılar kullanılmaya başlanacak. Dünya Sağlık Örgütü aşılar için çalışmalara başladı.


Avustralya gribinden korunmak için:


Doktorlar tarafından hastalığa yakalanan kişilerin ise bunları yapması önerilmektedir.