X

Candida, insan bedeninde bulunan en yaygın mantar türüdür. Ağız, cilt, sindirim yolları, ayak tırnakları, rektum ve vajinada bolca bulunur. Genelde zararsızdır; ancak aşırı büyümesi, enfeksiyonlara sebep olabilir. Candida diyeti, bu enfeksiyonların semptomlarını hafifletmeyi sağlayan katı bir diyettir. İşte candida diyeti için biri başlangıç rehberi ve örnek bir beslenme programı:


Candida nedir?

Vücudun çeşitli yerlerinde yaşayan 150’den fazla farklı candida türü var. Bu türler, sindirime ve besleyici maddelerin emilimine yardımcı olurlar. Olası bir enfeksiyonun semptomları ise şunlar:


Enfeksiyon için risk faktörleri

Candida enfeksiyonlarına sebep olan risk faktörleri şunlardır:


Bu risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz, beslenme düzeninizde ya da yaşam tarzınızda değişim yapmayı deneyin. Meditasyon ya da stres yönetim metotlarını rutininize entegre etmeye çalışın.


Candida diyeti nasıl işliyor?

Candida diyeti şekeri, glüteni, alkolü, belirli süt ürünlerini ve zararlı katkı maddelerini öğünlerden çıkarırken az şekerli meyveleri, nişastasız sebzeleri ve glütensiz gıdaları tüketmeye teşvik ediyor. Ancak bu beslenme kısıtlamalarının bilimsel kanıtlarla desteklenmediklerini unutmamak gerekiyor. Sağlıklı uygulamaların desteklenmesi ve diyet hilelerinde uzak durulması adına, alkolden ve kafeinden mümkün olduğunca kaçınmak tavsiye ediliyor. Genel olarak bu diyet, iltihaplanmayı azaltmak, bağırsaklara iyi gelen tam tahıllı besinleri beslenme rutinine dahil etmek ve candida riskini düşürmek için tasarlanmış.


Candida diyetinin olası faydaları nelerdir?

Candida diyeti, sağlıklı gıdalara odaklanmasından ötürü birçok potansiyel yarara sahip. Diyetin içeriğindeki tam tahıllı besinler, kilo kaybı, kalp sağlığı, bağırsak fonksiyonları ve vücuttaki iltihaplanmanın azaltılması açısından fayda sağlayabilir. Ayrıca bu diyet, obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve metabolik sendrom ile ilişkilendirilen şekerli gıdalardan da uzak durmayı sağlıyor.


Hazırlık: Candida temizliği

Candida diyetine başlamadan önce, bir tür temizlik sürecinden geçmek öneriliyor. Bu, sindirim yollarındaki stresi hafiflettiğine ve toksinleri vücuttan attığına inanılan kısa dönemli bir diyet.

En yaygın iki yol ise şunlar:


Bazı insanlar, temizliğe başlarken yorgunluk, baş ağrıları, ruh halinde değişimler ya da uyku düzeninde bozukluk gibi olumsuz semptomlar deneyimleyebilirler. Candida temizliğinin birkaç günden fazla sürmemesi gerektiğini unutmayın. Temizlik sürecini bitirdikten sonra, candida diyetinin besin rehberlerini takip etmeye başlayabilirsiniz. Bu diyet için spesifik bir süre yok. Diyetin savunucuları, birkaç hafta içerisinde olumlu sonuçların görüldüğünü söylerken, kimileri de pozitif bir etki için aylar boyu beklemek gerektiğini ifade ediyor.


Candida diyeti yaparken tüketilecek gıdalar nelerdir?












Candida diyeti yaparken kaçınılması gereken gıdalar:











Örnek candida diyeti planı

Bu örnek menüde, candida diyetinde kabul edilebilen gıdalar bulunuyor. Menüyü kendi tercihlerinize göre düzenleyebilirsiniz.


Pazartesi


Salı


Çarşamba


Perşembe


Cuma


Cumartesi


Pazar