X

Annelerin bebeklerine ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü vermeleri, kabızlığa karşı alınacak ilk önlemlerden biri. Peki, bebeğiniz büyüdüğünde ne yapmalısınız?


Kabızlık her yaşta görülen bir sindirim sorunu. Hatta bazı bebekler anne sütü almalarına rağmen bağırsak yapısındaki sorunlar nedeniyle kabızlık sorunu yaşayabiliyor. Bizde uzmanlarımzdan, kabızlık sorununun üstesinden nasıl gelebileceğimize dair ipuçları aldık.


Neden kabızlık oluyor?









İnek sütü bebeklerde kabızlığa yol açtığı için 1 yaşına kadar inek sütü önermiyoruz. İlaçları düzenli kullanın. Kabızlık tedavisinde bazı ilaçlar kullanılır. Ancak ilaçların kullanımı sırasında sorun yaşanabilir. Ne yazık ki kimi aileler ilaçları alışkanlık yapacağı korkusuyla gerektiği kadar kullanmıyor. Oysa bu ilaçlar sertleşen dışkının yumuşamasını sağlar. Bazı anneler, bebeklerinin kabızlık tedavisinde, ilaç yerine fitil kullanmayı tercih edebiliyorlar. Çünkü fitil, anneler açısından çok daha rahat. Oysa, uzmanların verdiği ilaçları, zamanında ve gerektiği şekilde kullanırsanız, tedavideki başarı oranı artar.



Birinci kural: Doğru beslenme


Yeterince sebze ve meyve yememek, bağırsaklarda posa oluşmasına engel olur. Bu durumun sonuçlarından biri de, kabızlık. Size bir ipucu verelim, aç karnına su içtikten sonra, kuru kayısı ve kuru incir tüketirseniz, bağırsak hareketinizi artırırsınız. Çocuğunuz, kuru kayısı ve ya kuru incir yemezse, yoğurda karıştırarak ya da meyve püreleriyle beraber vermek etkili olabilir. Dikkat etmeniz gereken bir başka önemli nokta, ara öğünlerin atlanmaması. Ara öğünler de bağırsak hareketlerinin artmasına yol açar.


Beslenmesinde şekerlemeler, çikolatalar, hamburger ve diğer fast-food gıdalarda aşırıya kaçmayın. Anneannesi, büyükannesi kıyamadığı için miniğinize şekerli gıdalar veriyorsa, bunları azaltmaya gayret gösterin. Çocuğunuza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazındırma konusunda lütfen hassas davranın. Biliyoruz, bu süreç sizin için çok emek ve sabır istiyor.


Ayrıca kabızlığın tedavi edilebilir olduğunu unutmayın ve böyle bir durumda çocuğunuzu geciktirmeden doktora götürün. Böylece sorunun kronikleşmesinin geç olmadan önüne geçmiş olursunuz.