X




Her defasında benzer özellik gösteren tipik ataklar olması gibi sıralanabilecek bulguların hepsi bir arada değerlendirilerek FMF tanısı konabilir.




Nasıl tedavi edilir?


FMF tedavisinde doktorun önerdiği ilaç kullanılır. İlaç tedavisiyle hastalarda karın ağrısı atakları ve diğer şikayetler önlenir. FMF tanısı konan kişilerin ilaçlarını, hayat boyu kullanmaları gerekirken ilaçlar çocuklarda bulantı, kusma ve ishal gibi yan etkiler yapabilir.




Önemli olan erken tanı konup düzenli ilaç tedavisi uygulanan hastalarda FMF hastalığıyla ilgili olumsuz sonuçların engellenebilmesi.




Akut eklem romatizması


Romatizmal hastalık grubunda adı geçen Akut Eklem Romatizması’nda iltihap diğer romatizmal hastalıklar gibi sürekli değildir. Kronikleşmez, eklemlerde hasar bırakmaz.


Beta mikrobu olarak bilinen A grubu streptokok mikroplarının neden olduğu boğaz enfeksiyonu tedavi edilmezse 1–3 hafta sonra eklemleri ve kalbi etkileyen bir hastalık tablosu ortaya çıkar. Halk arasında ‘Romatizma eklemi yalar, kalbi ısırır.’ sözü bu hastalık için söylenmiştir. Akut eklem romatizması eklemde ilk belirtilerini gösterirken kalpte kalıcı hasarlar bırakabilir.





Akut Eklem Romatizması’nın belirtileri







Son olarak bu aldığımız bilgiler doğrultusunda romatizmal hastalıklara karşı hepimizi daha dikkatli olmaya çağırıyoruz. Eminiz ki böylelikle tüm çocuklarımız, erken teşhisle bu hastalıktan kurtulma şansını yakalayacaklar.