Çağımızın hastalığı olarak nitelendirilen ve hareketsizlik, düzensiz ve aşırı beslenmenin sonucu oluşan obezite nedeniyle erkeklerin daha erken andropoza girdiği belirtildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Yaman, obezitenin günümüzde bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü belirterek, Sağlık ile Bakanlığı’nın başlattığı obezite mücadele programının bu kapsamda büyük bir adım olduğunu söyledi.
‘Göbek erirse şikayetler azalıyor’
Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de şişmanlığın görülme sıklığının gittikçe arttığını anlatan Yaman, kadın, erkek, çocuk her yaş grubundakilerin sorunu olan obezitenin tansiyon, şeker hastalığı, damar sertliği de dahil birçok metobolik hastalığa davetiye çıkardığını belirtti.
Kontrole gelen hastaların fizik muayenelerine bel çevresinin ölçümünü de ilave ettiklerini ifade eden Yaman, obezitenin erkeklerde testosteron hormonun düşmesine neden olduğunu dile getirdi.
Testosteron seviyesinin 40 yaşından itibaren azalmaya başladığını ancak bu azalmanın bazı erkeklerde daha erken başladığını kaydeden Yaman, “Erkeklik hormonu olan testosteronun kadınlık hormonu östrojene dönüşmesi andropoz bulgularının oluşmasına sebep oluyor. Yani göbekli erkekler testosteron hormonunun düşmesiyle daha çabuk andropoza giriyor. Andropoz hayat kalitesinde ciddi değişikliklere yol açar ve bu durumdan hastanın birden fazla organı etkilenebilir’’ dedi.
Andropozun cinsel istekte, zihinsel aktivitede azalma, yorgunluk, depresyon ve sinirliliğin eşlik ettiği duygu durum değişiklikleri, kas kitle ve gücünde azalma, vücut kıllarında azalma, cilt değişiklikleri, göbeklenme gibi belirtileri olduğunu anlatan Yaman, “Göbek yağlanmasının etkisiyle testotorounu düşen ve andropoza giren hastanın göbeğinin eritmesiyle bu şikâyetleri azalıyor. Bu yüzden önce göbeğinizi eritin’’ diye konuştu.
YORUMLAR