Ter, vücudun kendi sıcaklığını düzenleme şeklidir. Vücudumuz sıcakladığında terleriz ve bu sıvı buharlaşarak serinlememizi sağlar. Terlemek her ne kadar dile getirmekten hoşlanmasak da günlük hayatımızın normal bir parçasıdır. Ancak yine de bazı insanlar terlemenin özellikle de sosyal ortamlarda, örneğin kıyafetlerin koltuk altında lekeler oluştuduğunda, istenmeyen bir durum haline geldiğini belirtiyorlar.
Gereğinden daha fazla terleme hyperhidrosis, yani aşırı terleme olarak adlandırılır. Aşırı terlemenin primer ve sekonder olmak üzere iki çeşidi vardır. Sekonder aşırı terleme, altta yatan bir sağlık sorunundan ya da belirli bir ilacın yan etkilerinden dolayı oluşur. Primer aşırı terlemenin ise açıklanabilir bir sebebi yoktur.
Terlemeyi azaltmanın yolları
Aşırı terleme rahatsız edici bir durum olsa da bu sorunu yaşayan insanlar için çeşitli çözüm yolları ve tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;
Terlemeye sebep olan yiyeceklerden uzak durmak
Belirli yiyecekler aşırı terlemeye yol açabilir. Aşırı terleme sorunu olan kişiler kafein, acı soslar, baharatlı yiyecekler, özellikle de köri ve kimyon gibi baharatlar ve alkol tüketiminden kaçınmalı ya da en azından az miktarda tüketmelidir.
Yatmadan önce antiperspirant kullanmak
Antiperspirantlar ter kanallarını engelleyerek terin derinin yüzeyine ulaşmasını engeller. Ter hala ter bezleri tarafından üretilir ancak yüzeye çıkmaz. Deodorantlar, terlemeyi engellemezler, bunun yerine terlediğimizde ortaya çıkan bakteri tarafından üretilen kokunun maskelenmesini sağlarlar. Antiperspirantların bazıları deodorant da içermektedir. Ancak bu yöntemin, vücudun doğal terleme ihtiyacını baskılaması sebebiyle tartışmalı olduğunu belirtmekte fayda var, çünkü terlemek aslında faydalı! Terlemenin faydaları için bu yazıya göz atabilirsiniz.
Havadar kıyafetler giymek
Terlemeyi azaltmanın en iyi yolu, kıyafet seçimlerini hafif ve havadar kumaşlardan taraf yapmaktır. Açık renkler aynı zamanda güneş ışığının emilmesi yerine yansıtılmasını sağlar. Böylelikle açık renkler giymek, vücudunuzun serin kalmasına ve terlemenin azalmasına yardımcı olur. Açık renk giyme imkanınız olmadığında terinizi saklayacak desenlere sahip koyu renk kıyafetler tercih edebilirsiniz.
Terlemeyi önlemek için diğer öneriler
Sıcak havalarda, ofiste çalışırken ya da evdeyken, vantilatörün önüne bir kase buz yerleştirmek odanın havasını soğutarak vücuduzun serin kalmasını sağlayabilir.
Bir başka öneri ise çok sıcak havalarda kapalı ortamlarda bulunduğunuzda perdeleri kapalı tutarak sıcak havanın içeriye girmesini engellemektir. Eğer dışarıdaysanız da gölgelerde durmaya çalışmak en mantıklısı olacaktır.
Öğünlerinizde çok fazla değil de az miktarda yemek de vücudunuzun ısısında ani artışlar yaşanmasını engelleyecektir. Aynı zamanda sık sık su içmek de vücut ısısının düşmesine yardımcı olur.
Sıcak havalarda şapka takmak ve sandalet giymek de terlemenizi minimuma indirmek için göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer öneri.
Son olarak, bazı spesifik durumların da aşırı terlemeyi tetikleyebileceğini unutmayın. Bunları not ederek mümkün olduğunca bu tetikleyicilerden uzak durmaya çalışabilirsiniz.
Ne zaman doktora başvurmalı?
Aşırı terleme sorunu yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz büyük olasılıkla sizi bir dermatoloğa yönlendirerek kesin teşhis konulması için testler yapılmasını sağlayacaktır.
Eğer belirli bir ilaç kullandığınız süre zarfında aşırı terleme oluştuğunu gözlemliyorsanız doktorunuza bu yan etkiyi bildirerek ilacı ya da dozu değiştirmesini isteyebilirsiniz.
Eğer aşırı terlemeye neyin sebep olduğunu bilmiyorsanız doktorunuza danışarak en doğru tedavi yöntemini öğrenebilirsiniz.
Derleyen ve çeviren: Dilara Koru
Kaynak: Medical News Today. Tips for reducing or stopping sweating. 25/09/2019. Şuradan alındı: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326441
Healthline. 9 Ways to Stop Sweating. 1/12/2017. https://www.healthline.com/health/how-to-stop-sweating#food
YORUMLAR