Sıkışan trafikten kaynaklanan kısa süreli stress olsun ya da işinizi kaybetmenin getirdiği yoğun stres olsun, psikolojik stres vucutlarımızı önemli ölçüde etkiliyor. Stresin sağlığınızı nasıl etkilediğini ve onunla nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.
Vücudumuzun strese verdiği reaksiyon aslında bizi korumak amaçlı. Stres sırasında salgılanan kortisol ve adrenalin gibi hormonlar bizi herhangi bir tehlike durumunda aksiyon almaya hazırlıyor. Bu hormonların kısa süreli olarak salgılanması, hayatta kalmamız açısından çok önemli. Ancak, uzun süreli yaşanan stres ve bu hormonların sürekli olarak salgılanması sağlığımızı olumsuz olarak etkiliyor.
Şiddetli şeker ve yağ yeme isteği
Stres sırasında salgılanan kortisol hormonu, şeker ve yağ yemeğe duyulan isteği büyük ölçüde artırıryor. Bilim insanları, bu hormonun, beyindeki doyma hissini algılayan kimyasalların düzgün olarak çalışmasını engellediğine inanıyor.
Eğer stres altındaysanız ve yeme isteğinize engel olamıyorsanız, mutlaka yanınızda atıştıracak sağlıklı besinler bulundurun. Çikolata ya da dondurmaya saldıracağınıza, bir avuç badem ya da elma yiyin.
Vücudunuzun yağ stoklaması
Stres altındaki kişilerin kilo almaya meyilli olduğu biliniyor. Bunun nedeni yine kortisol. Hem yeme isteğinizi artırıryor hem de vücuttaki yağ metabolizmasını yavaşlatarak, yağ hücrelerinin sayılarının ve boyutlarının artmasına katkıda bulunuyor. Özellikle karın etrafında oluşan yağlanmanın en büyük nedenlerinden biri stres. Düzenli egzersiz, hem stres seviyesini azaltmak hem de yağ yakmak için çok faydalı
Kalp hastalıkları
Stresin kalp krizi geçirme riskini artırdığı biliniyor. Yapılan araştırmalar, stresli bir yaşam tarzı olan kişilerin, daha az stresle yaşayanlardan daha fazla kalp krizi geçirme riski ile karşı karşıya olduklarını ortaya koyuyor.
Kalp sağlığınıza önem verin. Yağlı besinlerden kaçınıp, düzenli egzersiz yapın. Ayrıca, hayatınızdaki strese neden olan unsurları azaltmaya çalışın.
Uyku problemleri
Yoğun stresin uykusuzluğa neden olduğunu biliyoruz. Uzun süre kronik olarak strese maruz kalmak uyku düzeninizi bozabilir.
Ne yapabilirsiniz? Uykunuzu düzenlemeye yardımcı olacak rutinler üzerine yoğunlaşın. Yatmadan önce kitap okuyup, televizyon seyretmeyin. Tamamen karanlık bir odada uyuyun. Akşam yemeğinden sonra tatlı ya da meyve yemeyin.
Baş ağrısı
Stres sırasında salgılanan adrenalin ve kortisol damarlar üzerinde değişikliklere yol açabilir. Bu değişiklikler sonucu gerilim başağrısı ya da migren başlayabilir.
Baş ağrısıyla başa çıkmak için yaşam stilinizde ve beslenmenizde gerekli değişiklikleri yapın.
Hafıza problemleri
Çok fazla stres hormonunun salgılanması, beyinde yeni hafıza oluşumunu olumsuz olarak etkiliyor. Yoğun stres, beyin hücrelerinin birbirleri ile komünikasyonunu sağlayan kimyasalların çalışmasını etkiler ve düzgün düşünmeyi ya da hatırlamayı yavaşlatır.
Yoğun stres altındaysanız yoga ya da meditasyon gibi stres azaltıcı metodları deneyin.
Saç dökülmesi
Aşırı stresin saç dökülmesine yol açığı biliniyor.
Stresinizi azaltmak için egzersiz, meditasyon ya da yoga gibi yöntemlere başvurun.
Kan şekeri seviyesi
Stres, kan şekerinin yükselmesine yol açıyor. Özellikle diyabetliyseniz, stres durumunuzu daha da kötüleştirebilir.
Yediklerinizi kan şeker seviyenize göre düzenlemek, egzersiz yapmak ve eğer ilaç kullanıyorsanız dozunu ayarlamak, stresin olumsuz etkilerinden korunmanıza yardımcı olabilir.
Sindirim problemleri
Mide yanması, mide krampları ve ishal stresten kaynaklanabilir ya da daha kötü hale gelebilir.
Stres altındayken çok ağır öğünler yememeye özen gösterin.
Kan basıncı ya da tansiyon
Karşılaştığınız stresli bir durum kan damarlarınızın büzülüp, kalp atışlarınızın hızlanmasına, dolayısı ile tansiyonunuzun yükselmesine neden olur. Kronik stresin yüksek tansiyon üzerindeki zararları biliniyor.
Yediklerinize dikkat edip, egzersiz yaparak tansiyonunuzu kontrol altında tutabilirsiniz. Stresinizi azaltmak için de meditasyon yapmanız öneriliyor.
Cilt problemleri
Stres sivilce problemine yol açabiliyor. Bunun dışında sedef hastalığı ve egzama da stres kaynaklı başlayabiliyor.
Meditasyon, biofeedback ve yoga gibi teknikler stresin azaltılmasına yardımcı oluyor.
Bel ağrısı
Stres ani bel ağrılarına yol açabilir ya da var olan kronik ağrıları daha da kötü hale getirebilir.
Stresinizi kontrol altında tutmak için stres azaltma tekniklerini denemelisiniz.
Erken yaşlanma
Duygusal travmalar ya da kronik stres, DNA yapısını etkileyerek hücrelerin daha hızlı yaşlanmasına neden olabiliyor.
Araştırmalar, haftada en az 3 kere yapılan egzersizin, stres nedenli erken yaşlanmanın önüne geçebileceğini söylüyor.
YORUMLAR