ABD’deki istatistikler, bu nedenle kriz geçiren kadınların yüzde 52’sinin erkeklere oranla 15 dakika daha geç hastaneye gittiğine işaret ediyor. ABD’deki Ohio Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Kardiyovasküler Sağlığı Programı’nın direktörü LaxmiMehta, kadınlarda kalp krizinin ardından tedavinin gecikmesinin kalıcı zarara yol açtığına dikkat çekerek, “Krizi erken fark etmek çok önemli” diyor. Kadında kalp krizi belirtisinin stres, sıradan bel ağrısıyla karıştırılabileceğini ifade eden Mehta, hangi durumların kalp krizi olabileceğini sıraladı.
Vücudun üst kısmında rahatsızlık
Sutyen hizasında, çenede, sırtta, boyunda ve omuzdaki ağrılar kriz belirtisi olabilir.
Yorgunluk
Yorgunluk, halsizlik hissi çok koşturmaktan kaynaklanıyor olabilir ancak kalpten kaynaklı bir sorunun işareti de sayılabilir.
Uyku bozukluğu
Uyku apnesi üst solunum yolunu tamamen ya da kısmen bloke eder. Bu da nefes almada durmaya, kana pompalanan kanın azalmasına neden olur. Bu durum 4-5 yıl içinde kriz geçirme ve ölüm riskini yüzde 30 artırır.
Bulantı, kusma, hazımsızlık, mide ekşimesi
Kalp ve mideye birbirine benzeyen sinirler hizmet ediyor. Bu nedenle bu tür şikâyetler kalp krizinin belirtisi olabilir.
Nefessiz kalmak
Bir egzersiz sırasında nefesin kesilmesiyle TV karşısında kesilmesi aynı şey değildir. Kriz, kalbin pompalama fonksiyonunu olumsuz etkilerken kalp ve akciğerlerdeki kan basıncını yükseltir. Bunun sonucu olarak da nefes almakta güçlük çekilir.
Sinirlilik, tedirginlik hissi
Kalbin hızlı atması ve terleme, ruh haliyle ilgili olduğu kadar kalp krizinin sinyallerinden biri de olabilir. Ortada tedirgin, sinirli olmanızı gerektiren bir durum yoksa kalbinize baktırın.
YORUMLAR