Tuvaletleri fırçalar, yerleri siler, mutfak tezgahını tekrar tekrar temizleriz. Bütün bu çabamıza rağmen, öyle şeyler vardır ki kirli ve mikroplu olduklarını fark etmeyiz ve aslında bu şeyler üşündüğümüz kadar temiz değildirler.
Temizlik listesinden rutin olarak eksik etmememiz gereken şeyleri sıralayalım.
Cep telefonu
Konuşmak için kulağımıza götürdüğümüz, mesaj yazmak veya internete girmek için elimizden düşmeyen, hatta çocuklarımıza oyun oynasın diye verdiğimiz cep telefonları akla hayale gelmeyecek mikroorganizmalar barındırabiliyor. Yapacağınız şey, cep telefonları için geliştirilmiş nemli, tek kullanımlık mendil ile ya da su ve izopropil alkol kullanarak telefonunuzu temizlemek.
Uzaktan kumanda
Çoluk, çocuk, eve gelen eş dost, televizyonun uzaktan kumandası günde kaç kişinin elinden geçiyor hayal edin. Malum tv seyrederken bir şeyler atıştırılır ve o sırada kanal değiştirilir, ses ayarlanır derken, toza ilave kirler de tuşların arasına yerleşir. Önce pillerini çıkartın, sonra kürdanla aralardan toz ve kırıntıları ayıklayın, son olarak ispirtoya batırılmış pamuklu bir kumaşla kumandayı silin.
Mutfak lavabosu
Her gün sıcak su ve deterjan ile haşır neşir olan evyenin evdeki en temiz yer olduğunu düşünürüz, ama hiç de öyle değildir. Testten geçen mutfakların yüzde 46'sında bakteri ve mikrop olduğu saptanmış. Çiğ et ve tavuğun da burada yıkandığını düşünürsek bu sonuca şaşmamalı ve mutfak lavabosunu çok sıcak su, dezenfektan sabun ve fırça ile düzenli olarak temizlemeliyiz.
Bilgisayar klavyesi
Artık insanlar ailelerinden çok bilgisayarları ile vakit geçirir hale geldiler. Dolayısıyla, cep telefonu ve televizyon kumandasındaki tehlike, sürekli el ile temas edilen bilgisayar klavyesi için de geçerli. Pompa gibi bir aletle tazyikli hava püskürterek önce tuşların arasındaki tozları giderin, sonra izopropil alkole batırılmış bezle nazikçe klavyeyi silin.
Süngerler
Mutfak süngerinin evinizdeki en kirli şey olabileceğini biliyor musunuz. Uzmanlar ortalama bir mutfak süngerinin 50 milyon kadar bakteri barındırabileceğini belirtiyorlar. Gönül rahatlığıyla kullanabilmek için süngerleri bulaşık makinesinde, ya da arada bir çamaşır suyu ile yıkayabilirsiniz.
Kapı tokmağı
Eve girip çıkarken, kapıyı açıp kapatırken tokmağını günde kaç kez tutuyoruz düşünün. Bu da özellikle dışarıdan geldiğimizde elimizdeki mikropları buralarda bırakıyoruz demektir. Dolayısıyla kapı tokmakları da sık sık sabunlu bezle silinecekler listesinde olmalı.
Kesme tahtaları
Tüm kesme tahtaları ama özellikle tahta olanlar kesme ile açılan yarıklar nedeniyle mikropların yerleşmesine fırsat verir. Her işlemden sonra sabunlu sıcak su ile kesme tahtalarını temizleyin, ancak çiğ et, sebze, balık gibi gıdaların hepsine ayrı ayrı tahta kullanın.
Diş fırçaları
Çoğu insan sıra diş fırçasına gelince onu temiz bir yerde tutma konusunda titizdir. Yine de uzmanlar açıkta duran diş fırçalarının hatırı sayılır miktarda bakteri barındırabildiğini söylüyorlar. Mikropları önlemek için fırçanızın başkasınınkine değmediğine emin olun. Fırçalamadan önce ve sonra iyice durulayın, 3 ayda bir değiştirin.
Tuzluk ve karabiberlik
Yine birden çok kimsenin üstelik yemek yerken temas ettiği tuzluk ve biberlik, temizliğine en çok dikkat edilmesi gereken eşyalardan sayılıyor. Hatta her kullanımdan sonra sıcak su ve dezenfektan ile temizlenmesi öneriliyor.
YORUMLAR