Daha az yemenin 15 basit yolu
Porsiyonlar, çevremizdekiler, bilinçsiz seçimler kilo aldıran etkenler arasındadır. İşte sağlıklı ve bilinçli yemek yemenin 10 yolu...
-
Sağlıklı yiyecekler yeseniz bile kilo fazlanız mı var? Porsiyon boyutu, çevremizdeki insanlar, bilinçsiz seçimler, hepsi kilo aldıran etkenler arasındadır. İşte sağlıklı ve bilinçli yemek yemenin 10 yolu:
1 / 16 -
Menü mutfakta dursun
Antreler, abur cuburlar ve yüksek yağlı yemekler masa üzerinde durmasın. Sohbet sırasında elinizde olmadan atıştırmaya devam edebilirsiniz. Onun yerine masada sebze, salata ve meyve bulundurun. Böylece öğün başı kalorinizi % 15-20 oranında azaltabilirsiniz.
2 / 16 -
Tabağınızı silip süpürmeyin
Yapılan bir çalışmada, artık bırakan yiyeceklerin kalıntıları masa üzerinde bırakıldığında (kağıtlı mufin, tavuk kanat vs), ne kadar yediğinizin farkında olacağınız için kaçırma ihtimaliniz de azalıyor.
3 / 16 -
Küçük tabaklar, ince uzun bardaklar kullanın
Normal bir porsiyon, küçük tabakta çok görünebilir. Hem yemek yerken hem de bir şeyler içerken bardak ve tabaklar küçük olursa daha kısa sürede doyuma ulaşılır.
4 / 16 -
Şarabı tatlı ile tüketin
Yemeğin yanında alkol tüketirseniz çok yeme ihtimaliniz artar. Yemeğinizde bir kadeh şarap ya da bir bardak bira istiyorsanız, bunları sona saklayın. Tatlı yerine meyve yiyin. Bir kadeh şarap ile birlikte çilek, ya da şeftali yemeye ne dersiniz?
5 / 16 -
Dur ve dinle
Ağzınız doluyken konuşmayın. Yemek yerken sohbeti uzatın ve her lokmada çatalı tabağa bırakın. Yemek yerken bir yandan sohbet edin. Yavaş yiyerek hem midenizi daha az yorar hem de sohbetin tadını çıkarırsınız.
6 / 16 -
Tabağınızdaki yemekleri bölün
Aşırı yemeği önlemek için tabağınızdaki yemekleri bölmek, bir kısmını sonraya bırakmak mantıklı olabilir. Örneğin tabağınızdaki eti şimdi yiyebilir, tepeleme pilavı sonraya saklayabilirsiniz. Restoranda yemek yiyorsanız paket ettirip yanınızda götürebilirsiniz. Şimdi yemeniz gereken porsiyonu bitirdikten sonra peçetenizi ve çatal kaşığınızı mutlaka masaya bırakmayı unutmayın.
7 / 16 -
Yemek yaparken sakız çiğneyin
Genellikle yemek pişirirken, pişirdiklerimizden atıştırmaya bayılırız. Ama ağzınızı sakızla meşgul tutarsanız, örneğin güçlü aromalı bir nane sakızı çiğnerseniz, yemek yaparken atıştırmamış olursunuz.
8 / 16 -
Pişirirken tezgahta havuç bulundurun
Sakız çiğnemek istemiyorsanız, tezgahın üzerinde atıştırmak için havuç bulundurun. Ya da bir bardak soğuk su da işinizi görecek ve iştahınızı bastıracaktır.
9 / 16 -
Çocuklarınıza daha küçük porsiyonlar verin
Özellikle okul öncesi çocuklar, bu yaşlarda yeme alışkanlığı kazanır. Tabaklarına sadece yetecek kadar yemek koymalarını ve sadece tabaklarındakini yemelerini öğretmek, hayatları boyunca işlerine yarayacak bir alışkanlık olacaktır.
10 / 16 -
Öğün atlamayın
Gün içinde öğün atlarsanız, gece karnınız acıkır. Yorgun olduğunuz için de açlığa karşı direnciniz düşer. Kahvaltı yapacak vaktiniz olmuyorsa, geceden bir şeyler hazırlayın, öğle yemeğini atlıyorsanız, evden bir şeyler getirin.
11 / 16 -
Kendinizle ilgilenin, stresten uzak durun
Canınız sıkıldığında, dondurmaya gömülmek yerine, kısa bir yoga seansı ya da başka bir rahatlama tekniği ile kendinizi rahatlatın. Derin nefes alın. Nefes verirken stresin vücudunuzdan çıktığını hissedin. Yirmi dakikalık rahatlama seansı, açlığa neden olan kortizol hormonu seviyesini düşürür.
12 / 16 -
Uyumadan iki saat önce mutfağı kapatın
Birkaç gün içinde alışacaksınız. Mutfağın kapısına bir kanca takın ve yatmadan iki saat önce mutfağa girişi yasaklayın.
13 / 16 -
Abur cuburlar göz önünde olmasın
Abur cuburları bir poşete koyun ve gözünüzün önünden kaldırın. Dolapların en üst rafına koyun.
14 / 16 -
Yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın
Yemekten sonra dişlerinizi fırçaladığınızda, beyninize otomatik olarak 'yeme zamanı sona erdi' sinyali gönderirsiniz.
15 / 16 -
TV izlerken bir şeyler yemeyin
Televizyon, bir sürü abur cubur ve sağlıksız yiyecek reklamı ile dolu. Bu yemek pornosu, mantığı bir kenara bıraktırıyor ve içinizdeki canavarı hareketlendiriyor. Televizyon önünde bir şeyler yeme içmeyi yasaklayın.
16 / 16
YORUMLAR