Şeker, şekerdir. Ve bal da (çoğunlukla) şekerden oluşur. Ancak sağlık bakımından ikisi arasında bir tercih yapmak istiyorsanız eğer, yapışkan olanın tarafını seçin.
Vücudunuz yiyecekleri, yapısındaki yakıtı kullanmak amacıyla glikozlara parçalar. Besin ne kadar karmaşık olursa –örneğin karbonhidratlar– parçalanması için gereken iş yükü de o kadar artar. Şeker %50 glikoz, %50 früktozdan oluşur, çoğunlukla meyvelerde bulunur, çok kolay parçalanır ve bol bol kan şekeri oluşmasını sağlar. Vücudunuzun anında kullanmadığı şeyler yağ olarak depolanır. Bal da çoğunlukla şekerden oluşur; ancak yalnızca %30’u glikoz ve %40’dan daha azı früktozdur. Yapısında çok daha karmaşık 20 farklı şeker ve karbonhidratlı bir lif türü olan dekstrin barındırır. Bu sebeple bal, daha az kalori alınmasını sağlar.
Balın yapısında elementlerden de izler görülür –arıların bitkiden bitkiye geçiş yaparken topladığı maddeler. Bu durum bölgeye göre değişir; yani yediğiniz balın kaynağına göre, yapısında çinko ve selenyum gibi minerallerden ve bazı vitaminlerden az miktarlarda olabilir. Ve bal, doğada parçalanmadığından dolayı koruyucu katkı maddeler içermez.
Bu sebeplerden dolayı, çayınızın içerisine bir kaşık dolusu bir şey koyacaksanız eğer, şeker yerine balı tercih edin.
YORUMLAR