Uyku yoksuluğu, toplumda giderek büyüyen bir sorun haline geldi. Hemen hemen hiç kimse bu değerli ihtiyaçtan payına düşeni alamıyor. Wright Devlet Üniversitesi'ndeki uyku uzmanlarına göre, uyku eksikliği yorgunluk ve ölümcül araba kazalarının yüzde 10’unun sebebi. Bu aynı zamanda, erken uyanmanın ve sabah 09.00’dan önce işe başlamanın kurumsallaşmış bir işkence biçimi olduğu anlamına geliyor. Üstelik kalp hastalığı, obezite ve kanser gibi önemli hastalıklara yakalanma riskini de artırıyor. İşte saat 10.00’da işe başlamanın bizler için çok daha sağlıklı olabileceğini gösteren bilimsel bulgular:
Okula ve işe geç başlamak doğaldır
Bir sinirbilimci Paul Kelley'nin yaptığı araştırma kendisini ve diğer pek çok insanı, okul ve iş için başlangıç saatlerini ileriye almanın öğrenci ve yetişkinler için muazzam yararları olabileceğine dair ikna etti. 18 ile 34 yaş arasındaki insanların yeterli uyumadığının bilincinde olan araştırmacı, bunun normal potansiyellerinin ancak üçte birini ortaya koyabilmeleri ile sonuçlandığının altını çiziyor. Kelley’e göre, gençler ve yetişkinler yeterince uyuma fırsatı yakaladığında, yaratıcılık ve üretimleri artmaya başlıyor.
Uykulu çalışanlar iyi performans sergileyemez
Konsantrasyon, mantıksal zeka, matematiksel yetenek ve hafıza gibi pek çok zihinsel fonksiyonun iyi bir gece uykusu ile ilişkili olduğunu ortaya koyan pek çok araştırma var. Bize tüm bunları yapmak için yardımcı olan beyin bölümüne prefrontal korteks denir (PFC). Yeterli uyku almadığımızda, PFC kilitlenme moduna geçer ve hemen hemen hiç çalışmaz. İş arkadaşlarınızın sabah ofiste neden bu kadar ağır olduklarını merak ediyorsanız, sebebi budur.
Uyku yoksunluğu sadece sabahları yavaş bir başlangıç yapmaya sebep olmaz, aynı zamanda kötü performans, depresyon, diyabet ve kilo artışı gibi ciddi sonuçlar da doğurabilir.
Columbia Üniversitesi, Uyku Uzmanı James E. Gangwisch, “Genç çocuklar gecede on saat uyumalıdır, ergenlik öncesi gruptakiler yaklaşık dokuz saat ve ergenler de dokuz saat uykuya ihtiyaç duyar. Bu gereklilik araştırmalarla kanıtlanmıştır. Yetişkinler söz konusu olduğunda gecelik uyku ihtiyacı, bireye göre değişmekle birlikte, 7 ile 9 saat arasındadır” diyor.
YORUMLAR