D3 vitamini nasıl oluşur?
Vücut doğrudan güneş ışığı gördüğü zaman, bu ışığı deri üzerinde sentezler ve kendi D3 vitaminini üretir.
D3 vitamini eksikliği nasıl giderilir?
D3 vitamini eksikliği demek, aslında D vitamin eksikliği demek. Çünkü D3 vitamini önce karaciğere, ardından böbreklere taşınır ve böbrekler D3 vitaminini D vitaminine çevirir. Vücut, ihtiyacı olan D vitamininin yüzde 90’ını güneş enerjisini sentezleyerek üretir. Uzmanlar, günde 30 dakika en azından kolların, bacakların ve yüzün doğrudan güneş ışığı görmesinin D3 vitamini depolamak için yeterli olacağını söylüyor.
D3 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
D3 vitamini eksikliği, D vitamin eksikliği anlamına gelir. D vitamini çocuklarda kemik büyümesi ve diş gelişimi, yetişkinlerde kemik ve diş sağlığının korunması, yaşlılarda ise kemik erimesi ve diş sağlığının korunması için gereklidir. Ayrıca sağlıklı bir kas sistemi için de yeterli D vitamini alınması şarttır. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme, ileri yaşlarda kemik erimesine sebep olur. Kemik ağrıları, sürekli yorgunluk ve depresyon hallerinin muhtemel sebebi D vitamini eksikliğidir.
D vitamini hangi besinlerde bulunur?
Süt, ayran, kefir, peynir, yoğurt, tereyağı, ton balığı, somon, uskumru, istridye, karaciğer, yumurta sarısı, tatlı patates, balık yağı ve mantar D vitamini alınabilecek kaynaklardır.
YORUMLAR