Ramazanın başlamasıyla uzmanlardan “sağlıklı öneriler” de gelmeye başladı. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Bahçelievler Medikalpark Hastanesi, İç hastalıkları/Gastroenteroloji Kliniği’nden Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Aydın’da oruç tutanların dikkat etmesi gereken konuları anlattı.
Oruç, uzmanlar tarafından sağlıklı kişilerde midenin dinlenmesi ve vücutta detoks etkisi yapması nedeniyle yararlı bulunurken; hastalar için ise bazı sağlık problemlerini beraberinde getirmesi nedeniyle önerilmiyor. Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Aydın, Ramazan ayı süresince yaşlı ve hamilelerin yanı sıra kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmaları sakıncalı olduğu belirtiyor.
Kimler oruç tutmamalı?
Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Aydın’a göre Ramazan ayı süresince özellikle kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmaları sakıncalı görülüyor. Ramazan ayı süresince ağır yiyeceklerin tüketilmemesi, bol sıvı alınması ve ağır sporların yapılmaması gerekiyor.
Yrd. Doç. Dr. Aydın, Ramazan ayında bazı özel durumu olanların da oruç tutmasının sakıncalı olduğunu söylüyor. Parkinson, alzheimer, sara, psikiyatrik bozukluk, kanser, kronik böbrek yetmezliği olanlar, yaşlı ve vücutça düşkün kişiler, düzenli olarak ilaç kullanması gerekenler, ameliyatlı veya ameliyatın dinlenme döneminde bulunanlar, hamile veya çocuk emzirenlerin de oruç tutması sakıncalı olabiliyor.
Oruç tutulmasının sakıncalı olduğu hastalıklar hangileri?
Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Aydın, oruç tutmanın sağlığı etkileyebileceği hastalıkları şöyle sıralıyor:
- Tedavisi zor ya da ciddi bir hastalık sebebiyle bir ameliyat geçirmiş ve mutlaka beslenmesi gereken hastalıklar. Bu gruba tüm kanserli ve önemli ameliyat geçirmiş hastalar da dahil ediliyor.
- Devamlı ilaç kullanmayı gerektiren ağır kalp, böbrek, karaciğer hastaları, ağır şeker hastalığı olan kimseler.
- Şiddetli ağrılı hastalıkları sebebiyle ilaç kullanması gereken kimseler; ülser hastalığı ve diğer sancılı hastalıkları olanlar.
- Mevcut bir hastalığın oruç sebebiyle daha ağırlaşabileceği ya da sıhhatin bozulacağından endişe edilen hastalıklar (tüberküloz ve diğer ateşli hastalıklar gibi.)
Hangi hastalar oruç tutamaz?
- Kronik böbrek hastalığı,
- Diyabet hastaları,
- Kronik kalp hastalıkları
- Malignitesi olanlar,
- Gebeler,
- Düzenli multipl ilaç kullanan hastalar,
- Migren hastaları
- Kemoterapi alan hastalar
- Ağır kansızlığı olanlar
- Ağır karaciğer hastaları
- Ağır psikiyatrik bozukluğu olanlar
- Aktif mide veya oniki parmak ülseri olanlar
YORUMLAR