Cinsel yolla bulaşan hastalıklar listenize eklemeniz gereken yeni bir hastalık var -sanki uçuk, klamidya ve bel soğukluğu yeteri kadar korkutucu değildi! Kısaca MG olarak da bilinen Mikloplazma Genitalyum, İngiltere'de gitgide yaygınlaşıyor ve hatta antibiyotiklere karşı dirençli olduğu durumlar dahi gözlemleniyor. İngiliz Halk Sağlığı Derneği'nin haziran ayında yayınladığı yeni bir haberde MG'yi yeni ortaya çıkan ve dikkat edilmesi gereken cinsel yolla bulaşan hastalıklar listesinde gösterdi. İngiliz Cinsel Sağlık ve HIV Derneği ise geçtiğimiz haftalarda hastalığın kontrolü için ulusal yönergeler hazırlamak için çalışmalar yaptıklarını duyurdu.
Mikoplazma Genitalyum nedir?
Aslında MG, o kadar da yeni bir hastalık değil. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri 2015 raporlarına göre hastalık ilk kez 1980'lerde keşfedilmiş. Kadınlarda genellikle semptomlarına kolay kolay rastlanmasa da John's Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Amesh A. Adalja'ya göre hastalık bazen pelvik ağrılar ve ilişki sonrası kanamayla kendini gösterebiliyor. Hatta rahimde enfeksiyona ve Pelvik İnflamatuar hastalığına sebep olabiliyor. Ayrıca, erkeklerde idrar yolu iltihaplarına sebep olan bu hastalığın, idrar yaparken de yanma hissine sebep olduğunu ekliyor Adalja. Adalja çoğu diğer cinsel yolla bulaşan hastalık gibi MG'nin de korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşıtığını belirtiyor. İngiliz Cinsel Sağlık ve HIV Örgütü'ne göre hastalık ayrıca anal veya oral seks yoluyla da bulaşabiliyor. Hastalık genellikle antibiyotikle tedavi edilebiliyor fakat bazı vakaların antibiyotiğe karşı dirençli olduğu da gözlemleniyor. Bu insanların tedavi edilemez MG ile yaşayacağı anlamına gelmiyor, Adalja'nın açıklamalarına göre bu durum sadece doktorların hastaları tedavi etmek için doğru antibiyotiği bulana kadar çeşitli antibiyotikler denemesi gerektiğini gösteriyor. İngiliz Cinsel Sağlık ve HIV Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'ne göre tedavi edilmediği takdirde MG, kısırlığa ve erken doğuma sebep olabiliyor.
Adalja'nın açıklamalarına göre ise iyi haber şu: İngiltere'de şu an MG çok da büyük bir tehdit kaynağı değil. Gençlerin sadece yüzde 1'i bu hastalığa sahip -Klamidya'ya sahip olanların sayısı ise bunun tam 4 katı. Şu anlık yine de hastalığın varlığından haberdar olmanın önemli olduğunu belirten Adalja, vaka sayısının gün geçtikçe artacağını düşünüyor ve ekliyor: "Cinsel yolla bulaşan hastalıkların neredeyse hepsi son yıllarda artışta, bu da onlardan farklı değil."
Kaynak
YORUMLAR