X

Kendinizi iyi hissetmiyor; yorgunluk, isteksizlik ve çaresizlik duyuyorsanız duygu durumunuzda ufak çatlaklar oluşmuş olabilir. Ama bu önemli değil! Çünkü önemli olan bu çatlakları tamir etmektir!


Peki bu nasıl yapılabilir?

Yapılacak olanları Dr. David Burns, ‘İyi Hissetmek’ isimli kitabında uzun uzun anlatıyor. Tek yapmak gereken okumak ve yaşama geçirmek!


Eğer siz de depresyondaysanız ve kendinize yardım etmek istiyorsanız, en azından bu yazı dizisini okuyarak işe başlayabilirsiniz. Çünkü bu yazı dizisinde ‘İyi Hissetmek’ kitabından alıntılar bulacaksınız.


"Depresyon bir rahatsızlıktır!"


Depresyon dünyadaki bir numaralı sağlık problemi olarak bilinir. Hatta o kadar yaygındır ki, psikiyatrik rahatsızlıkların ‘nezle’si de denir. Gerçekte ise depresyon ile nezle arasında dağlar kadar fark vardır. Depresyon sizi öldürebilir!


Depresyon, sağlıklı hayatın bir parçası değildir, bir rahatsızlıktır. En önemlisi de duygu durumunuzu yükseltmek için bazı basit yöntemler öğrenerek bunun üstesinden gelmek mümkündür.


Ama öncelikle, gerçekten depresyonda mısınız?

Bunu öğrenmek istiyorsanız, güvenilir bir test yöntemi olan Burns Depresyon Ölçeği’ni uygulamanız yeterli.


Burns Depresyon Ölçeği’ndeki bütün soruları yanıtlayın, cevapsız soru bırakmayın. Şüphedeyseniz, en iyi tahmininizi yapın. Sonuç ne çıkarsa çıksın, bu anketi doldurmanız duygusal gelişiminiz için ilk adım olacaktır.


(Not: İntihara eğilimli kişiler bir ruh sağlığı uzmanından acil yardım almalıdır!)


Yarın: Depresyondaki kişi neyi, nasıl çarpıtır!

Hazırlayan: Fatma Belgin