İnsanların sıklıkla kütüphanelere gittikleri, yeni yayınları sabırsızlıkla bekledikleri zamanlar vardı. Yatmadan önce, ekranda bir aşağı bir yukarı sürüklenmektense, kitap sayfaları çevirirdik. Kimileri için kitaplar hala günlük hayatın değerli bir parçası. Ancak sayıları gittikçe artan insanlar açısından, kitaplar, diğer boş zaman aktiviteleri için bir kenara atılıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırma, Amerika’daki yetişkinlerin yalnızca yüzde 72’sinin, o yıl içerisinde bir kitap okuduklarını ortaya koydu.
Bazı insanlar, durmaksızın okumayı, televizyonda dizi izleme maratonları ile değiştirdiler – stresli, yorgun, tembel ya da bir işten kaçmaya çalıştığımız zamanlarda yaptığımız maratonlarla. Ancak gözlerinizi ekranlara dikmenin, beyninize ya da sağlığınıza herhangi bir faydası yok. Favori dizinizi ara vermeksizin izlemek, anlık doyum arzunuzu tatmin ediyor olabilir; ancak aynı zamanda da uyku düzeninizi bozuyor ve günlük akşam rutinleri haline geldiğinde, kendinizi sersem hissetmenize sebep oluyor.
Öte yandan, okumak, uyku alışkanlıklarınıza olumlu bir şekilde katkıda bulunuyor. Getirdiği uzun vadeli yararlardan bahsetmeye bile gerek yok -farklı bakış açıları ile görebilmek, zekâda iyileşme ve streste azalma gibi.
Kitap okumanın faydaları saymakla bitmez...
İşte size bilgisayar başından kalkıp o eski sayfalara gömülmenizi sağlayacak 8 motive edici gerçek:
1- Yazınsal kurgu okumak, ‘bilişsel kapatma’ ihtiyacını azaltarak belirsiz durumlarla daha iyi başa çıkacak şekilde donanım sahibi olmanıza yardımcı olur.
2- Okumak, hayatının kaygılarından uzak bir edebi dünyaya girmenize izin vererek stresi azaltır. Okumak, kalp atış hızını düşürerek ve kaslarınızdaki gerginliği yatıştırarak fiziksel açıdan da rahatlamanızı sağlar.
3- Roman okumak, insanlara daha empatik bir tavırla yaklaşmanıza yardımcı olur – özellikle de hikâyeye yoğun bir şekilde kendinizi kaptırdığınızda.
4- Hayat boyu okumak, ileriki yaşlarda güçlü beyin sağlığı ile ilişkilidir ve Alzheimer, bunama gibi sorunların etkilerini yavaşlatır.
5- Aralıksız dizi izleme, düşünmeden yemek yeme ile ilişkilendiriliyor – özellikle de sağlıksız yiyecekler yeme ile.
6- Düşük fiziksel aktivite ile birlikte çok fazla televizyon izleyen insanların, az tv izleyip daha aktif olanlara kıyasla, ortaya yaşlarda, bilişsel fonksiyonlarında düşüş görülme olasılığı daha yüksektir.
7- Günde 2 saatten fazla televizyon izlemek, tip 2 diyabet riski ile ilişkilendiriliyor. Günde 3 saatten fazla televizyon tüketimi, prematüre ölüm gibi ciddi sonuçlar doğurabiliyor.
8- Ara vermeksizin televizyon izlemek, sperm sayısında düşüşle bağlantılı.
YORUMLAR