Severek okuyacağınız 4 çağdaş Türk edebiyatı eseri
Ne şanslıyız ki Türkiye edebiyat açısından son derece zengin bir ülke. Eğer hala okumadıysanız, aynı coğrafyada yaşadığımız kalemlerden çıkan bu eserlere göz atmanızı tavsiye ederiz.
-
Oğuz Atay - Tutunamayanlar
Modern Türk edebiyatının kurucularından kabul edilen Oğuz Atay, 1934'te İnebolu'da dünyaya geldi. İnşaat mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yine aynı bölümde öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Tutunamayanlar, Oğuz Atay'ın ilk eseridir ve "TRT 1970 En İyi Roman Ödülü"ne layık görülmüştür. Birçok eleştirmen tarafından mizah gücü, anlatım tekniğinin inceliği ve duyarlılığı ile başarılı bulunmuştur. Eserde, intihar eden arkadaşını ihmal ettiğini düşünerek onun geçmişini ve yaşadıklarını öğrenmek için çevresiyle görüşmeye başlayan Turgut Özmen'in anlattıklarını dinliyoruz. Yazar bu kitapta düşünen ve sorgulayan bir insanın nasıl "tutunamadığına" ayna tutuyor.
1 / 4 -
Yusuf Atılgan - Aylak Adam
1921 yılında Manisa'da doğan Yusuf Atılgan, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunudur. Mesleği öğretmenliktir. Aylak Adam, Yusuf Atılgan'ın ilk eseridir. Bir olay değil, durum hikayesi olan Aylak Adam, bir modern aydın eleştirisidir. Modern insanın içsel bunalımlarını anlatarak nedenselliğe yer vermemiştir. Bunu araştırmayı ise okuyucunun kendisine bırakmıştır. Aylak Adam, Yunus Nadi Roman Mükafatı yarışmasında ikincilik almıştır.
2 / 4 -
Sevgi Soysal - Yürümek
Eserlerinde kadın duyarlılığını yansıtmak yerine kadın sorununu daha etkin bir biçimde anlatmayı tercih eden Sevgi Soysal, 1936 yılında İstanbul'da doğmuştur. Kadın-erkek ilişkilerini incelediği Yürümek eseri müstehcenlik gerekçesiyle toplatılmıştır. Bu eser, Sevgi Soysal'ın yazarlık çizgisinde bir aşama olarak nitelendirilebilir.
3 / 4 -
Hasan Ali Toptaş - Gölgesizler
Varoluşçuluk akımının en güzel örneklerine imza atmış olan Hasan Ali Toptaş, dile hakimiyeti ile büyük övgü toplamaktadır. Kelimeleri büyük bir ustalık ile yan yana getirmeyi başarır. Eserlerini okudukça Türkçe diline olan saygınızın da arttığını göreceksiniz. Bir fantezi mi, yoksa yaşanan gerçek bir olay mı, ayırt etmekte zorlanacağınız bir hikayeyi ele alıyor. Taşra edebiyatının da önemli bir örneği olan Gölgesizler mutlaka okumanız gereken bir eser. Sinemaya uyarlanması son derece zorlayıcı olsa da aynı isimle sinemaya uyarlanan filmi izlemeden önce kitabı okumanızı tavsiye ederiz.
4 / 4
YORUMLAR