Evinizde temizliğe giriştiğinizde hem zamandan kazanmak, hem de daha az yorulmak istiyorsanız, bazı pratik bilgilerin size faydası olacaktır. Siz işe koyulmadan biz bunlardan bir kaçını önerelim:
Malzeme önlüğü
Temizlik malzemeleri, eldiven veya bezlerinizi bir kovada taşımak ya da birer ikişer odadan odaya götürmek yerine, eski bir önlüğünüzü malzeme önlüğü haline getirebilirsiniz. Bunun için önlüğün üzerine çeşitli büyüklükte cepler dikerek malzemeleri de üstünüzde taşırsınız.
Keten raf örtüsü
Kitaplığınız kapaklı değil de açık raflardan oluşuyorsa, kitaplar tozlanır ve tek tek tozlarını almak zahmetlidir. Kütüphanenin raflarının üst kısmına ketenden şeritler asarsanız kitaplarınızı tozlanmaktan korumuş olursunuz.
Mumlukların temizliği
Mum ışığında yemek veya müzik dinlemek gayet romantiktir ama sonra o mumlukları temizlemek gözümüzü korkutur. İçinde yanmış mum olan camları buzlukta bir kaç saat bekletirseniz, donmuş parçaların kolaylıkla çıkarıldığını göreceksiniz.
Süs bitkilerinin temizliği
Evinizdeki yeşil yapraklı bitkilerin yaprakları tozlandığında tek tek tozlarını almakla baş edilmez. En pratik yol duşa götürüp bu bitkileri yıkamaktır, temizlendikleri gibi kuruluktan da kurtulurlar.
Ağır eşyaların çekilmesi
Altlarını iyice temizlemek ya da yerlerini değiştirmek istediğiniz konsol gibi ağır mobilyaları döşemenizi çizmeden ve kendinizi sakatlamadan hareket ettirmenin kolayı var. İki temiz havluyu mobilyanın iki tarafından altına yerleştirin ve havluları yavaş yavaş kaydırın.
Küflenmeyi önlemek
Evinizi küften ve bunun kötü kokusundan korumak istiyorsanız, öncelikle en az yarım saat pencereleri açarak evinizi havalandırın. Küf, banyo mutfak gibi kapalı alanları ve rutubeti sever, bu nedenle eşyaların ıslak ve nemli kalmamasına, yüzeylerin temizliğine özen gösterin.
Abajurların temizliği
Kumaş abajur şapkaları tozlandığında, ev hayvanlarının tüylerini temizlemek için de kullanılan yapışkanlı rulo ile tozlarını alabilirsiniz. Abajur şapkasını sabit tutun, ruloyu çevirerek etrafında gezdirin.
Karafların kurutulması
Yağdanlık veya içki karafı gibi ağzı dar şişeleri yıkadığınızda, baş aşağı çevirip suyunu süzdürseniz de damlalar leke bırakabilir. Bunu önlemek için kâğıt havluyu rulo haline getirip şişenin içine sokun, bir süre sonra nemi çekecektir.
YORUMLAR