Gönye Proje Tasarım’dan Mimar Gamze Sayın ve İç Mimar Meryem Kavaz, Milano Tasarım Haftası’nda yeni sezonda karşımıza çıkacak trendleri ve iç mekan tasarımlarında bizleri bekleyen yenilikleri inceledi ve mobilyalarda daha organik formlara dönüldüğünü, doğal malzemelerin ham hallerinin mekanlarda sıklıkla yer bulacağını açıkladı. Gelişen teknoloji ile malzemelerin kullanım alanı genişlemeye devam ettiğini söyleyen Mimar Sayın birçok malzemenin farklı yüzeylerde yaşam alanlarımıza gireceğini de belirtti.
İç Mimar Meryem Kavaz ise doğal malzemelerin her zamanki gibi mekanlarda vazgeçilmez yerini koruduğunu söyledi ve şunları ekledi: “Masalarda, tezgahlarda ve mobilya detaylarında şık görüntüler sağlayan mermer ve mermer görünümlü malzemelere ek olarak, işlenmemiş daha doğal görüntülerdeki taş yüzeyler, doğal ve pütürlü yüzey dokuları ile karşımıza çıkıyor. Doğal ahşaplarda ise benzer ham görüntü, 'saw-cut finish' yüzey çalışmalarıyla yakalanıyor. Bu ham görüntü ile tezat olarak, bu yıl modern yüzeylerde parlak ahşap kaplamaları da görebileceğiz. İç mimara göre derin patine yüzeyli ahşap kaplamalar, alışkın olmadığımız şekilde, iki farklı renk ve ahşap cinsi olarak yan yana gelerek tek bir mobilyada uyum içerisinde kullanılmakta ve yeni bir trend oluşturmakta.”
İç Mimar Kavaz, mobilya, tekstil ve dekorasyonda geçtiğimiz yıl ön planda olan yeşil ve kırmızının doygun renk tonlarının bu yıl yerini pastel tonlarına bıraktığını belirtiyor ve ekliyor: “Daha önceki yıllarda, soft mekanların içerisinde tek bir mobilya ya da dekoratif objelerde mekana canlılık katan renkler gözümüze çarpmaktaydı. Bu yıl ise renkler iddialı fakat göze batmayacak şekilde, sakin renk tonları ile büyük yüzeylerde karşımıza çıkıyor. Mavi, yeşil, sarı, pembe, turuncu ve aklınıza gelebilecek tüm renkler artık kanepelerin üzerindeki yastıklarda dekoratif olarak kullanılmakla kalmıyor. Pastel tonlarıyla kanepenin tamamında, mobilya kapaklarında veya büyük duvar yüzeylerinde kullanılarak mekanla uyum içerisinde yerini almakta.”
“Mobilyalarda organik formların etkisi güçleniyor...”
İç Mimar Meryem Kavaz’ın Tasarım Haftası izlenimlerine göre mobilyalarda kalın, kütlesel ve köşeli bitişlerden uzaklaşılarak, uçlarına doğru gittikçe incelen kanepe kolçakları, ince metal ayaklar ve zarif bitişli detayları ile her mekana adapte olabilecek organik formlardaki mobilyalar gittikçe artıyor.
Dekorasyonda hem modern hem de klasik tarzlarda yeniden görülmeye başlanan retro desenler, farklı renk kombinasyonları ile tekstil ürünlerinde, halılarda, büyük yüzey duvar kağıtlarında ve hatta mobilyalarda karşımıza çıkarak eski ile yeniyi şık bir şekilde birleştiriyor. Aydınlatmalar ise büyüyen boyutları ve şık detayları ile mekanlarda sanat objeleri gibi değer katmakta.
Geçen yıllarda mutfak cam kapaklarında gördüğümüz, lamine cam içerisine gömülmüş metal mesh ve tekstil görünümlü cam kapakların yaşam alanlarında da dikkat çektiğini belirten Meryem Kavaz, giyinme odalarında veya salon mobilyalarında kullanılabileceğini ilettiği bu trendin, cam içerisindeki tekstil görüntüsü ile yarı şeffaflık sağlayarak şık, yenilikçi ve modern bir görüntü oluşturacağını vurguluyor.
“Teknoloji ve malzeme yenilikleri mutfakları dönüştürüyor...”
Bir süredir mutfakların artık mutfak gibi görünmediğini, mekanın içindeki mobilyalarla uyumlu şekilde tasarlanarak birer yaşam alanı olarak kurgulandığını belirten Mimar Gamze Sayın, teknolojinin getirisi olarak malzemelerin farklı yüzeylerde yorumlanmasıyla ortaya çıkan yenilikler olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “2018 mutfaklarında teknoloji ve malzemelerin beraber yorumlanmasından ortaya çıkan yenilikleri görüyor ve kullanıyor olacağız. Bu yeniliklerin arasında malzeme teknolojisiyle öne çıkan yeni nesil kompakt laminatları hem tezgah hem evye hem de kapak olarak aynı anda bir arada görebileceğiz. Yalın malzeme kullanımıyla modern minimal bir görüntü oluştururken zengin renk ve teknolojik yüzeyli dokularıyla trend oluşturmaya yetecek kadar etkileyici durumda. Çizilmeyen, leke tutmayan ve geliştirilmiş mat yüzeyiyle merak uyandıran bu laminat malzemeler, metal yüzeyli bitişleri ile de mutfak tasarımlarında farklı bir kapı açıyor.’’
Teknolojik olarak geliştirilmiş laminatların mutfağı oluşturan farklı modüllerde bir arada kullanılabildiğini belirten mimar, aynı yalın görüntünün daha lüks bir tasarımla 2mm inceliğe kadar kesilmiş lamine mermerler kullanılarak oluşturulabileceğini iletiyor. Mimara göre yalnızca tezgah ve arka panellerde görmeye alışık olduğumuz mermerler, lamine halleri ile dolap kapaklarında da kullanılarak bütünsel bir mermerden mutfak ortaya çıkarıyor. Bu tarzın, anında lüks bir algı yarattığı için butik mekanlarda mükemmel bir alternatif olabileceğini belirten Gamze Sayın, benzer görüntü ve tasarım detaylarını mermere alternatif olan quartz malzemelerle daha uzun ömürlü ve kullanıcı dostu olacak şekilde çözümlemenin de mümkün olduğunun altını çiziyor.
Metal yüzeylerin önceki yıllara nazaran mekanlarda kendine daha geniş kullanım alanı bulacağını belirten mimar, metalin mekanlarda karşımıza çıkma biçimlerini şu şekilde özetliyor: "Pirinç ve şampanya bitişli metal yüzeyli kapaklar önceki yıl lüks segment mutfaklarda bir giriş yapmıştı. Bizim de tasarımlarımıza dahil ettiğimiz bu malzemeler bu yıl tüm renk ve yüzey bitişlerini kapsayarak daha geniş bir tasarım seçeneğiyle “Metal yüzey” vurgusu ile karşımızda. Antrasit tonlarda nikel bitişler, tellenmiş efektli bakır yüzeyler ve hatta yalnızca endüstriyel mutfaklar söz konusuyken aklımıza gelen paslanmaz yüzeyler bu trendin başını çekenlerden. Metalin aklımıza gelecek her türlü yüzeyini onunla uyumlu renkte cilalanmış ahşaplarla bir arada kullanarak malzemenin doğasına rağmen sakin dilde bir tasarım oluşturmak mümkün. Metal görünümlü kapaklara, özel lake uygulamaları ile de ulaşmak mümkün. Quartz tezgahların da çeşitli metal görünümlü ürünleri mevcut."
Bir süredir devam eden füme ve bronz tonlarda reflekte cam kapak trendinin bu yıl da göz önünde olacağını belirten Mimar Gamze Sayın, kullanımda kendini ince bir detayla yenilediğini iletiyor: "Bronz, pirinç, siyah telleri mutlaka camların aralarında görüyor olacağız. Raf aralarındaki ışık detayları cam aralarındaki tellerden süzülürken daha da göz kamaştırıcı ve ışıltılı mutfaklar ortaya çıkıyor. Yine dolap kapaklarında kanallı cam kullanımı yarı şeffaf bir görüntü oluştururken, modern klasik bir ambiyans oluşumuna da imkan tanıyor."
Mimara göre yatay dizilimli ocaklar büyük mutfakların geniş tezgahlarında kullanılmak üzere öne çıkıyor ve ocakların alt bazasını kullanmadan, pişirme gözlerini direkt tezgaha entegre ederek minimal detaylar oluşturulabilir. Oldukça özel tasarımlara imkan veren bu sistemlerde aynı şekilde ocak kontrol butonlarının da tezgah alnı veya tezgah üstüne montajlanması mümkün. Mutfak modülleri ölçülerinde ankastrelerden bağımsız alanlarda tasarıma ve ihtiyaca göre daha özgür çalışılabileceğini vurgulayan mimar, tezgahları derinleştirerek, arka modüllerinde tasarlanacak raflar ve açılır kapanır depolama alanları ile sık kullanılan malzemelerin el altında ve ulaşılabilir olmasının sağlanacağını belirtiyor ve tasarım detayı olarak karşımıza çıkacak bir unsur olduğunun altını çiziyor.
"Modern organik" formlarla şekillenen banyolar…
Mutfak mobilyalarındaki trendlerin benzer şekilde banyolara da adapte edilebileceğini ileten tasarımcılara göre banyolarda daha geniş yüzey ve alanlarda görebileceğimiz mermer malzemeleri yine dolaplara entegre etmek mümkün. Lamine mermerler tezgah ve dolap kapaklarında tasarıma dahil ederek yekpare bir görüntü oluşturulabileceğini belirten Mimar Gamze Sayın, alternatif olarak quartz malzemeleri kullanmanın mümkün olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Şık mekanlar oluşturmak için renklendirilmiş camdan çanak formda lavabolar veya yekpare cam lavabo ve tezgahlar tercih edilebilir. Heykelimsi formda ayaklı lavabolar lüks segment proje ve mekanlar için çözüm olabilir. Mermer ayaklı ve füme camlı lavabolar, ahşap ayaklı ve mermer hazneli lavabolar gibi farklı malzemeler bir araya gelerek göz dolduruyor. Özel mekanlar için füme camdan imal edilmiş küvetler düşünülebilir. Cam malzemenin her türlü formu ışık etkisiyle birleşerek merak uyandırıcı detaylar oluşturuyor. Lavabo yüzeylerinde ise çeşitli malzemeler ön plana çıkıyor. İpek mat yüzeyli seramik bitişler pastel ve açık renkli halleriyle tasarımlara dahil oluyor. Bununla beraber aynı lavaboların metalik bitişli halleri de oldukça revaçta. Dark iron yüzeylerle daha maskülen ve modern banyolar oluşturmak mümkün. Lavabo, tezgah ve kapaklarda metallerin pek çok çeşidi yükselişteyken batarya ve aksesuarlarda da bu çeşitliliği görebileceğiz; mat veya parlak pirinç, nikel, bakır, bronz bitişli ürünlere ulaşmak artık oldukça kolay. Metallerin yanı sıra bir diğer trend olan soft görüntülü malzemeler ve yüzeyleri kombinlemek için mat, parlak beyaz renkli bataryalar ve ahşap kaplamalarla kombinlenmiş aksesuarları görebiliyoruz."
Yeni sezonda karşımıza çeşitli formlarıyla karşımıza çıkan malzemelerden birinin de cam olduğunu ileten Mimar Gamze Sayın, bu etkiyi duş kabinlerinde de hissedebileceğimizi belirtiyor ve cam içi pirinç, bronz, krom mesh kullanımının yaygın olduğunu vurguluyor. Önceki yıllarda ortaya çıkan organik akımların teknoloji ve malzemelerin gelişimi ile “Modern organik” olarak yeniden isimlendirebileceğimiz bir formla biçimlenen dairesel bitişli banyo dolapları ve aynalar, amorf formda küvetler, yuvarlak hatlı klozet ve vitrifiyelerin karşımıza çıkacağını belirtiyor. Mimara göre küçük mekanların daha akışkan bir kurguya sahip olmasına imkan veren bu formlar aynı zamanda mekanları daha da sıcak hale getiriyor.
YORUMLAR