İşlevsel kancalar
Plastik yağmurluktan lastik çizmeye, temizlik fırçasından faraşa kadar aklınıza gelen her türlü araç gereçle eşyayı, kancalar yardımıyla demirlere asın; hem hepsi elinizin altında olsun, hem de ortalık dağılmasın!
Vernik şart!
İşlenmemiş demir perdeyi kullanmadan önce üzerine paslanmaya karşı koruyucu bir ürün ya da boya uygulamanız, sizi ilerde bu tür olumsuz sonuçlarla karşılaşmamanızı sağlar. Ham görünümü korumak isterseniz bir kat şeffaf vernik de işe yarayacaktır.
İsterseniz boyayın
Demir perdenizi evinizde göz önündeki bir duvara asmayı tercih ederseniz, duvar ve mobilyalarıyla uyumlu renkte bir boyayla boyayarak dekorasyonda da uyumu yakalayabilirsiniz.
Farklı uygulamalar
Sadece duvara asarak değil, kapı arkasına ya da varsa merdiven boşluğuna da yerleştirerek de kullanabilir, bu atıl alanları değerlendirebilirsiniz.
Uygun maliyet
Nalburlardan ya da yapı marketlerden edinebileceğiniz bu malzemelerin düzenlemeye en uygun ölçüleri, 5x5 cm’lik karelerle örülmüş olanlarıdır.
Ölçüye dikkat!
Tellerin ölçüleri ve kalınlıkları ise üzerine asmayı düşündüğünüz araç gereç ve eşyalara göre değişecektir. Teller işlenmemiş demirden ya da galvanize demirden imal edilmiş olabilir. Demir perdeyi bir kez uygun yere yerleştirdikten sonra, dilediğiniz eşyalarınızı üzerine asarak düzenlemenizi tamamlayabilirsiniz.
Taşıyıcı vidalar
Diğer bir ekonomik ve uygulaması kolay çözüm de vidalarla taşıyıcı bir pano hazırlamak. Kafanızdaki kompozisyonu vidalarla oluşturduktan sonra, geriye sadece eşyalarınızı vidaların üzerine yerleştirmek kalacak!
Yapım aşaması
Askı gibi kullanılabilmeleri için vidaların iri ve uzun olanlarını tercih etmeniz gerekiyor. Burada kullanılan vidalar, 18 mm uzunluğunda. Öncelikle nalbur ya da yapı marketten bol miktarda vida temin edin.
Duvar yerine sunta
Düzenleme yapmak istediğiniz eşya ve araç gereçlerinizi seçtikten sonra işe başlayabilirsiniz. Vidaları doğrudan duvara sabitlemek yerine, onları duvar ölçülerinde kestirip dilediğiniz renge boyayacağınız bir sunta üzerinde kullanmak size kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca, böylece duvar yüzeyini zedelemeyecek ve hoş olmayan bir görünümü de önlemiş olacaksınız.
Kompozisyonu oluşturun
İşe başlamadan önce asılacak eşyaları nasıl yerleştireceğinizi düşünerek kafanızda bir kompozisyon oluşturun. Nasıl bir kompozisyon yaratacağınız tamamen istediğiniz görünüme ve asacağınız eşyalara göre değişecektir. Karar verdikten sonra vidaları sabitlemek istediğiniz noktaları kurşunkalem yardımıyla işaretleyin. Ardından vidaları duvar ya da suntaya biraz pay bırakarak sabitleyin.
Farklı uygulamalar
Panoyu mutlaka bir duvara asmak zorunda değilsiniz; yeterli ölçüde boşluk bulunuyorsa bunun için bir gardırop ya da dolap arkasını da tercih edebilirsiniz
Metal kurtarıcılar
El becerinize güvenemiyorsanız, yapı marketlerde satılan hazır metal raf ve askı sistemlerinden faydalanabilirsiniz. Diğerlerine göre maliyeti biraz daha yüksek olabilir ancak bunun karşılığında pek fazla zahmete girmeyecek, kısa sürede kendi zevkinize göre bir düzenleme sistemine kavuşacaksınız.
Dayanıklı malzemeler
Bu tür malzemeler ısı ve neme karşı korumalı olarak üretildiğinden balkon ve teras gibi dış mekanlarda da rahatlıkla kullanılabilme avantajı sağlıyorlar. Dilerseniz bu düzenleme sistemlerini mutfağınızın bir köşesine bile yerleştirerek modern bir görünüm sağlayabilirsiniz.
Bağımsız üniteler
Metal raf ve taşıyıcıların birbirinden bağımsız olarak yerleştirilebilmesi, size istediğiniz yerde istediğiniz eşyaları bulundurma özgürlüğü sunar. Genellikle ağırlığa dayanıklı olduklarından matkap, alet çantası gibi daha ağır eşyalarınızı rafların üzerine çekinmeden yerleştirebilirsiniz.
Mutfakta düzen
Mutfağınızdaki baharatlık ve benzeri mutfak aksesuarlarının tezgahta yer kaplamasını da yine bu raflar yardımıyla önleyebilirsiniz.
Açık sistem
Evye ve bulaşık makinasının yakınına yerleştirdiğiniz takdirde, deterjanlarınız için kullanışlı bir düzenleme sistemi oluşturabilirsiniz.
YORUMLAR