X

Aslında bu durum sadece Amerikan bayrağı asmış Türk tekne ya da yatları için değil yüksek vergi ödemek zorunda kalınan diğer ülkelerdeki tekne ve yatlar için de geçerli. Zira denizlerde dolaşan binlerce Amerikan bayraklı ama Amerikan olmayan tekne var.


Dünyada çoğu ülke teknelere özel sicil işlemi uygular. Amerika Birleşik Devletleri’nin Delaware eyaleti teknelere özel sicil uygulamaktadır. Dünya denizlerinde dolaşan binlerce tekne bu eyalette uygulanan özel tekne sicili sayesinde Amerikan bayrağı taşımaktadır. Delaware sadece senelik çok cüzi bir kayıt parası alıyor bu iş için. Bu vergi avantajından dolayı Türkiye’de de tekne sahiplerinin tercihi Amerikan bayrağıdır.


Peki nedir bu vergi avantajı?

Öncelikle yeni bir tekne ya da yat yaptırıyor ya da “0” alıyor iseniz duruma bakalım. Yatınızı inşa ettirdiniz ve teslim işlemleri başladı, Türk bayraklı bir tekne ise ödeyeceğiniz ÖTV oranı %8, KDV oranı ise fakat yabancı bayraklı bir tekne ise bu oranlar “0” oluyor.


Teknenizin yabancı bayraklı olmasının avantajı aldıktan sonra da devam ediyor. Akaryakıt ya da yağ değişiminden, yedek parça ya da liman hizmetlerine hatta gemiye gelecek kumanyaya kadar eğer Türk bayraklı bir tekne ya da yatınız var ise söz konusu vergileri yabancı bayraklı teknelerin aksine ödemeye devam ediyorsunuz.


MTV

2009 yılından önce değişen kanun ile MTV’deki oranlar değişti. Kanun değişmeden önce eğer aynı yaş ve değerde bir tekne ve bir arabanız var ise tekne için arabaya ödediğinizin 3 katı kadar daha fazla MTV ödüyordunuz. Kanundaki değişiklik ile MTV oranları aşağıdaki gibi oldu.



Yine 2009 yılında 3 aylık bir dönem için teknesini Türk bayrağına çevirmek isteyenlere bir indirim sağlandı. Bu dönem için Bakanlar Kurulu kararı ile KDV oranı %1’e ÖTV oranı ise “0” a indirildi. Ancak yine de yukarıda bahsettiğim tekne kullanımı sırasındaki vergi avantajlarından dolayı yabancı bayraktan Türk bayrağına geçişte beklenen ilgi sağlanamadı.


Vergi oranlarında iki bayrak arasındaki bu farklar yüksek olduğu sürece denizlerimizde yabancı bayraklı tekneler görmeye devam edeceğiz.


Haber: Cesur Doruk