X

Her kadının başına gelmiştir; olmadık bir yerde tuvaletiniz gelir, kirli, ıslak ya da temizliğinden bir türlü emin olamadığınız tuvalet kabinlerine girmek zorunda kalırsınız, kıyafetlerinizi hiçbir yere değdirmeden eğilip işemeye uğraşırsınız… Gerçek bir işkencedir.


Erkekler için penisi pantolondan dışarı çıkarıp istediği yere işemek bu kadar kolayken kadınlar için bunca zorluk olmasına isyan eden (ve kadın olduklarından emin olduğumuz) üreticiler, kadınların da her yerde kolaylıkla işeyebilmesini sağlayacak bir ürün geliştirdiler.


Ortak kullanıma açık tuvaletlerin sadece erkeklerin rahatını düşünerek hazırlanmış olmasını tartışıp toplumsal cinsiyet eşitsizliği yorumlarına çok girmeden, kadınlar için üretilen bu “işeme aparatları”ndan bahsetmek istiyoruz.





Vulvaya yerleştirilerek kullanılan bu aparatlar, çişi ‘doğru’ yönlendirerek kadınların çömelmeden, kolaylıkla işemesini sağlıyor. Piyasaya sürülen çok çeşitli ürünlerin arasında tek kullanımlık, kalın bir tür kağıttan yapılmış olanları da var, temizlendikten sonra birçok defa kullanılabilen plastik olanları da.





Her yaştan kadının kullanabileceği bu işeme aparatları, günlük hayatta kolaylık sağlarken bir yandan cinsiyet eşitliğine de mütevazı bir katkı yapıyor.







Haber: Duygu İslamoğlu

dislamoglu@hthayat.com