X

Yeni sınıf, yeni okul, yeni dönem, yeni dersler, yeni arkadaşlar ve yeni öğretmenler... Sözü edilen durumlar çocukların çoğu için kaygı ve korku kaynağı anlamına geliyor.

Çocuğun içinde yaşadığı bu kaygılar kendini bazen okula gitme konusunda isteksizlik, bazen uykuya dalmakta zorluk, bazen iştahsızlık, bazen de karın ya da baş ağrısı gibi belirtilerle gösteriyor. Bu belirtilerin ortaya çıkmasını engellemek için çocuğu, bu sürece okulla ilgili tüm bilgileri vererek hazırlamak gerekiyor. Yeni dönemin kendisine neler sunacağını, hangi konuları öğreneceğini, yapacağı etkinliklerin neler olduğunu öğrenen ve bu konuda bilgilenen çocuklar, okul yaşamına daha hazır oluyorlar.


‘Bütün çocuklar okula gitmeli’ demekten kaçının


Yapılması gereken en önemli şeyin, “Bütün çocuklar okula gitmeli” gibi genel ifadelerden kaçınılması olduğu belirtiliyor. Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Psikoloğu Seval Uslu Yazıcı, “Çocuğun gözünde her yeniliğin aynı zamanda bir belirsizlik olduğu unutulmamalıdır” diyor.





Çocuğunuz derse konsantre olamıyorsa...



Ders için eğlenceli çizelgeler oluşturun!



Kapasitesi var ama yapamıyor


“Ebeveynler çocukları için sıklıkla ‘kapasitesi var ama yapmıyor’ cümlesini kullanırlar” diyen Psikolog Seval Uslu Yazıcı, “Bunun sonucunda çocuğun yaptıklarından yola çıkarak kapasitesiyle ilgili bir öngörüyü tercih etmektense sahip olduğunu tahmin ettikleri kapasiteyle ilgili yanlış beklentilere giriyorlar” diyor. Yazıcı, “Çocukların bazıları akademik alanda, bazıları spor alanında, bazıları ise sanatla ilgili konularda başarılı oluyorlar. Her alanda başarılı olan çocuk oranı yok denecek kadar azdır” diyor ve ekliyor: “En doğrusu anne baba olarak çocuğumuzun mutluluğunu hedef seçmektir.”





Derste daha aktif bir çocuk için


Cesaretlendirin: Çocuğun fikirlerini söyleyebilmesi, soru sorabilmesi, karşıt olduğu fikrini savunabilmesi, topluluğa sesini duyurabilmesi, doğru bildiğinin arkasında durması, okul öncesinde, ebeveynleri karşısında geliştirilen becerilerdir. Anne babaların bu yaklaşımla hareket etmesi gerekir.


Araçlarını çeşitlendirin: Çocukların ilgi ve katkısını sağlamak için 5 duyu organına hitap edecek her tür malzeme kullanılmalı.


Tartışma ortamı yaratın: Sorunu gündeme getirip çocuğun düşüncelerini alarak katılımını artırın.


Soru sorma becerisini artırın: Çocuklar neyi nasıl sorabileceklerini bilemeyebilecekleri için onlara model oluşturun. Çocuğunuzu öğretmene sorular yöneltmesi konusunda destekleyin.


Yazı: Ceyda Erenoğlu