X

Karıncaların hareketliliğine ve hava durumundaki değişikliklere bakarak tahminler yapan; yüzde 92 oranında tahminleri tutan Deprem Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü'nün daha iyi tahminlerde bulunabilmek için kurmak istediği Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ)'na onay çıktı.


Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'nun kurulması için 21 Mart 2016 günü Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)'ne müracaatta bulunan Sütçü, yaşadığı süreci şu cümlelerle anlattı: “Ailemle yaptığım gözlemler sonucunda 11 Kasım 1999 tarihinde bahçemizdeki erik ağacının gövdesinde karıncaların kümeleştiğine şahit olduk. 12 Kasım 1999 tarihinde ise 7.2 büyüklüğündeki Düzce depremi oldu. 2006 yılına kadar da karınca kolonilerini oluşturup gözlem ve deneylere başladık. 17 Ağustos 2012 yılında karınca laboratuvarımızı kurduk ve 2013 yılında Türk Patent Enstitüsü’nden deprem tahmin hizmetlerinde kullanmak üzerine Sütçü Bulutları'nın markasını aldık. 21 Mart 2016 tarihinde depremler ile meteorolojik parametrelerin arasında ilişki olmasından ve bir meteoroloji laboratuvarına ihtiyacımız olduğundan dolayı Cumhurbaşkanlığı makamına hitaben bir dilekçe yazdık.”




Sütçü, CİMER'e yolladıkları dilekçeye, alanın OMGİ kurulmasına uygun olmadığına yönelik dönüş aldı. Ancak yapılan dönüşe göre Sütçü'nün çalışmaları dikkate alınarak sadece bu saha için geçerli olacak meteorolojik verileri elde etmek ve sahada yapılan çalışma için kullanılmak üzere; sıcaklık, nem ve basınç ölçümü yapabilecek bir OMGİ kurulabileceği sonucuna varılmıştı.


Bir yıl içinde OMGİ'nin kurulmamasından dolayı 16 Şubat 2017 tarihinde ikinci bir dilekçe yazdığını söyleyen Sütçü, bir önce aldığı yanıta ek olarak Meteoroloji 1. Bölge (İstanbul) Müdürlüğü ile irtibat kurulup bir protokol yapılması yönünde değerlendirme aldığını açıkladı.


Şu an Meteoroloji 1. Bölge (İstanbul) Müdürlüğü ile irtibat halinde olduğunu söyleyen Sütçü, OMGİ’nin kendisi tarafından kurulmasının istenmesinden dolayı evini satılığa çıkardı. İnşaat, alet ve ekipman için yaklaşık 200 bin lira arasında bir bütçenin gerektiğini söyleyen Sütçü, Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) için sponsor arıyor. Çeşiti kurum ve kuruluşlara başvurularda bulunan Sütçü, olumlu yanıt alamadığı için evini satmaya çalıştığını ekliyor.