Rüyalar hakkında bilmediğiniz 9 şey
Konu uyku olunca bilmediğimiz pek çok şey var... Aşağıda rüya ile ilgili gerçekler ve mitlerden bazılarını bulacaksınız.
-
Beyinde gerçekleşen bir şeyler olduğunu biliyoruz ve neden olduğuna dair de tahminlerimiz var. Uzmanların bile konu uyku ve rüya olduğunda bildikleri teoriden öteye gidemiyor. Uyku çok uzun bir süredir günlük olayların düzenlenip saklandığı bir süreç olmuştur ve yapılan araştırmalar da bu görüşü desteklemiştir. Geceleri beyin metaforik olarak yutkunmaya ve gün içinde aldığı bilgileri sindirmeye başlıyor. Beynin sakladıkları da bizim kim olduğumuzla ilgilidir. Konu rüya olunca da bir sürü şey bildiğimizi sanıyoruz.
1 / 10 -
Bütün gece rüya görürüz
Rüyanın sadece REM evresinde gerçekleştiğini biliyor olabilirsiniz ama aslında sürekli bir rüya halindeyiz. REM uykusu sırasında rüyalara daha çok odaklanıyoruz. Rüyayı görmüyor olmamız, olmadığı anlamına gelmiyor. Gece ilerlediğinde, REM uykusu periyodları uzar ve rüyalarımızın büyük bir çoğunluğu gecenin üçte birinde görülür.
2 / 10 -
Böceklerin ve balıkların REM uykusu yoktur
Bazı rüyalar REM uykusu dışında gerçekleşse de, diğer türlerde REM uykusunu tanımlama sadece tahminden öteye gidemiyor. Ancak bütün memeliler, sürüngenler ve bazı kuşlar REM uykusunu yaşıyor. Bu nedenle rüya görme ihtimalleri de oldukça yüksek.
3 / 10 -
Eğer çalar saat ile uyanıyorsanız rüyanızı hatırlamanız çok zordur
Sizi dünyaya çağıran alarmın yarattığı travma, birkaç saniye önce dolaştığınız diyarları unutmanızı sağlar. Rüyaları hatırlamanızın en iyi yolu, yavaş yavaş uyanmak ve ayılma sürenizi dakikalara yaymaktır. Rüyalarınızı hatırlamak için de kendinizi zorlamayın.
4 / 10 -
Rüyalarını hatırlayan insanların beyin aktivitesi çok farklıdır
2014 yılında yapılan bir çalışmaya göre, rüyalarını hatırlayan insanların beyninde temporo- parietal denilen bölgenin daha çok aktivite sergilediği görülmüştür. Bu farklılık sadece uyku sırasında değil ayıkken de görülmüştür. Rüyalarını hatırlayan insanlar, uyku sırasında seslere karşı da daha duyarlıdır.
5 / 10 -
Bedeniniz rüyalara uyanıkmışsınız gibi tepki verir
Bazen rüyamızda gördüğümüz bir insana kızgın bir şekilde uyanırız. Biyolojik olarak gözlerinizi açtığınızda da hisleriniz devam eder. Rüyada yaşadığımız deneyim, bedenimizde ve beynimizde aynı şekilde kaydedilir. Kan basıncınız veya kalp hızınız artabilir. Örneğin gerçek hayatta stresli bir senaryo, rüyadaki duygusal deneyimlerle pekişebilir.
6 / 10 -
Gerçek zamanlı rüya görürüz
Rüyaların çok kısa sürdüğü mitine rağmen, aslında rüyalar 20,30 ve hatta 60 dakika bile sürebilir. Gecenin başında sadece birkaç dakika sürse bile, gece ilerledikçe REM aşamasında uzanır.
7 / 10 -
Kabuslar her zaman korku ile ilgili değildir
Kötü rüyalar aslında korkutucudur ancak iş başında olan başka duygular da vardır. Yapılan bir araştırmaya göre, kabuslar ve kötü rüyalar genellikle başarısızlık, endişe, karmaşa, üzüntü ve suçluluk duygusunu ortaya çıkarır. Erkeklerin gördüğü kötü rüyalar görmek genellikle şiddet ve fiziksel agresyonla ilgilidir. Kadınların kötü rüyaları ise genellikle ilişki içindeki sorunlarla ilgilidir.
8 / 10 -
Rüyalarınız garip değildir, siz onlara garip dersiniz
Rüyanızda dev yeşil bir örümcek ve Kraliçe Mary ile su altında poker oynadığınızı görmeniz garip değildir. Sadece uyanıp gerçek hayata adım attığınızda bu size garip gelir. Rüya alemi ve gerçek dünya arasında karşılaştırma yapmak, birbirinden farklı iki kültürün yemek alışkanlığını karşılaştırmak gibidir.
9 / 10 -
Rüyanızda ölebilir ya da bir felaketten sağ çıkabilirsiniz
Pek çok insan, rüyada ölmenin öleceğiniz anlamına geldiğine inanır ancak bu doğru değildir. Eğer rüyada ölme fırsatı yakalarsanız peşinden gidin. Bilinç ölümsüzdür ve bedenden bağımsızdır ve rüyada ölmek gerçekten değişik bir deneyim olabilir.
10 / 10
YORUMLAR