Kadınların hormonları hakkında bilmesi gerekenler
Her bir dönüm noktasında hormonsal bir uyum sürecinin yaşanacağının bilinmesi gerekiyor.
-
Regl dönemleriniz şu an 5 yıl öncesine kıyasla daha mı farklı? Süresinde, özelliklerinde ya da belirtilerinde değişimler mi fark ediyorsunuz? Yoksa dikkat bile etmiyor musunuz?
1 / 10 -
Birçok kadın regl dönemlerinin her ay aynı şekilde olmasını bekler; ancak gerçek şu ki bir kadın hayatı boyunca 7 farklı hormonsal dönüm noktasından geçer. Beklentilerinizi her ayın aynı şekilde geçeceği umuduyla şekillendirdiğiniz sürece kem kendinize hem de kritik anlarda gereken önlemleri ve bakımı sağlayabilme becerilerinize kötülük etmiş olursunuz.
2 / 10 -
Bunun yerine, her bir dönüm noktasında hormonsal bir uyum sürecinin yaşanacağının bilinmesi gerekiyor. İşte her aşamanın genel hatları ve her birinde dikkat etmeniz gerekenler:
3 / 10 -
1. Ergenlik çağı (9-21 yaş arası)
Bu süreç boyunca menstrüel döngüde düzensizlikler görülür. Vücudun yumurtlayabilmesi ve düzenli adet görebilmesi için gereken yeterli hormonsal yoğunluğa ulaşabilmesi zaman alır. Ancak kültürümüzün bir getirisi olarak, bu yaklaşık 10 yıllık süre içerisinde yaşanan normal dalgalanmaların ilaç tedavisi ile düzenlenmesi gerektiği sonucuna varıyoruz - örneğin doğum kontrol hapları. Kızlarımızın beslenme düzenlerini ve hayat tarzlarını bu değişimlere göre ayarlarken neden zorluk yaşadıklarını anlamak için daha çok çabalamamız gerekiyor.
4 / 10 -
2. Yetişkin menstrüel yıllar (21-35 yaş arası)
Bu yaşlarda, büyük ihtimalle yeni bir yere taşınacak, yeni bir işe başlayacak ya da okulunuzdan mezun olacaksınız; dolayısıyla alkol ve kafein gibi hormonlarınızı etkileyen maddelere daha çok maruz kalacaksınız. Regl dönemlerinizin tuhaflaştığını fark edebilirsiniz - kramplar, adet öncesi sendromlar, sivilceler, migren ya da ergenlikte gösterdiğiniz belirtilerin devamı. Kısa vadede, yapacağınız şey bu belirtileri hafifletmeye çalışmak. Uzun vadede ise doğurganlığınızı korumaya çalışmak - çocuk sahibi olmak isteyip istemediğinize emin olmasanız bile.
5 / 10 -
3. Hamilelik (yaş değişkendir)
Bu dönemdeki hormonsal hassasiyetinizin derecesi, yetişkin menstrüel yıllardaki hormonsal belirtilerinizi ne kadar değerlendirdiğinizi gösterir. Gebelik boyunca kendinizi harika hissetmeniz gerekiyor. Kendinizi kötü hissediyor, değişik semptomlar görüyor ya da gebelik şekeri yaşıyorsanız eğer, bu durum, bir önceki hormonsal safhada gereken ayarlamaları yapmamış olduğunuz anlamına gelir.
6 / 10 -
4. Doğum sonrası (yaş değişkendir)
Doğum sonrasında, vücut kendini yeniden düzeltmeden önce östrojen ve projesteron seviyelerinde önemli ölçüde düşüş görülür. Bebeğinizi kollarınıza almadan önceki 10 yıl boyunca yedikleriniz, doğum sonrası sorun geliştirmeye olan hassasiyetinizi etkiler.
7 / 10 -
5. Perimenopaz safhası 1 (35-45 yaş arası)
Bu safha, hormonsal çözülme sürecidir; sağlıklıysanız eğer, bu süreçte herhangi bir belirti görülmez. Düzenli olarak yumurtlar ve regl olursunuz; kas elastikiyetinizde, cilt kalitenizde, enerjinizde ve cinsel dürtülerinizde herhangi bir problem görülmez. Bu yaşlara ulaştığınızda ilk olarak yapmanız gereken beslenme alışkanlıklarınızı ve hayat tarzınızı incelemektir. Hormonlarınız değişim yaşadığından vücudunuz ele alınması gereken geri plandaki sorunlar konusunda sizi uyaracaktır. Sağlıklı değilseniz eğer, vücudunuz size haber verir. Doğurganlık sorunları, vajinal kuruluk, ciltteki kırışıklıklar ve saçlarınızın kuruması spa merkezlerinde çözülecek problemler değiller. Bunlar hormonlarınızın ilgi gerektiren önemli mesajları! Özellikle de bir sonraki safhaya geçiş yapmadan önce...
8 / 10 -
6. Perimenopaz safhası 2 (45-55 yaş arası)
Bu safha, folikül uyarıcı hormonlarınız (FSH) yumurtlamanın son bulduğu noktaya kadar ulaştığında, nispeten sakin bir süreçtir. Ancak birçok kadın ilk safhada hormonsal açıdan prematüre gelişirler; bu durum ikinci aşamanın hormonsal değerlerinde problem yaratır. Her şey dengede olduğunda bu süreç yalnızca vücudunuzun östrojen, projesteron ve testosteron hormonlarını daha az ama dengeli bir seviyede ürettiği bir dönem olmalıdır. Ani ateş basmaları, gece terlemeleri ya da libido eksikliği yaşıyorsanız eğer, bu durum bahsi geçen hormonların miktarlarında dengesizlik olduğunu gösterir.
9 / 10 -
7. Menopoz sonrası (55+)
Bu aşamada, FSH seviyenizin yeni ve kalıcı seviyeye; östrojen, projesteron ve testosteron seviyelerinizin önceki yıllara kıyasla daha az ama dengeli oranda bir yoğunluğa ulaşmış olmaları gerekiyor. Eğer diğer dönüm noktaları boyunca kendinize iyi baktıysanız ve dengeli beslendiyseniz, bu safhayı belirti olmaksızın atlatabilmek için gerekli mikrobesin yapı taşlarına sahip olmanız gerekir. Bu noktada, hormonlar artık sabit olduklarından yapılması gereken şey, beslenmeye dikkat etmektir. Bunun yanı sıra vücudun sindirim ve besin emilim özelliklerini desteklemek de iyi bir fikirdir.
10 / 10
YORUMLAR