Bilimkurgu filmlerinin vazgeçilmez senaryolarından biri olan insanlığın kendi sonunu getirmesi konusu, gerçeğe hiç bu kadar yakın olmamıştı. Her geçen gün artan sözde ihtiyaçlarımız, bugün dünyayı nükleer bir tehlikeden daha büyük bir sona doğru sürüklüyor. Bu bir yorum değil, alanında uzman 36 Nobel ödüllü biliminsanının altına imzasını attığı bir deklarasyon.
65. Lindau Toplantısı 3 Temmuz 2015’te Almanya’nın Mainau Adası’nda yapıldı. Bundan yaklaşık 60 yıl önce bir araya geldiklerinde gündemlerinde o gün için teknolojinin doğasında yatan en büyük tehlikelerden bir olarak düşündükleri nükleer silahlar vardı. Bugün ise aynı endişeyi farklı bir sebeple dile getiriyorlar: İklim değişikliği.
Küresel ısınmaya sebep olan sera gazı salınımı eğer denetlenmezse, insanlığı büyük bir trajedi bekliyor. Birleşmiş Milletler, Hükümetlerarası İklim Değişikliği (IPCC) Raporu’na göre olasılıkla bu ısınma önümüzdeki yüzyılda Dünya'nın sıcaklığını sanayileşme öncesindeki seviyenin 2 santigrat derece daha üzerine çıkaracak.
Bugün Sanayi Devrimi’nden bu yana 0,35 santigrat derece ile 1,0 santigrat derece arasında gerçekleşen sıcaklık artışının meydana getirdiği seller, kasırgalar ve hava hareketlerindeki anormal değişiklikler düşünülürse, 2,0 santigrat derece ve üzerinde bir artışın sonuçları düşünülmeye ve acilen önlem almaya değer.
Bu sebeple bilim insanları gelişmiş ya da gelişmekte olan tüm devletleri işbirliği içinde ve güncel bilimsel değerlendirmeler ışığında davranmaya çağırıyor. Çünkü önlem alınmazsa, çok yakın bir gelecekte Dünya, telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşacak.
Bilindiği gibi sera gazları (karbondioksit, su buharı, nitrojenoksit, metan, ozon ve kloroflorokarbon), dünyadan yansıyan güneş ışınlarının uzaya yayılmasına engel olarak atmosferin ısınmasına neden oluyor. Isınma sonucunda ortaya çıkan sera gazı etkisi, iklimleri değiştirerek yaşamımızı tehdit ediyor.
Haber: Erkut Özal
YORUMLAR