Geçen gün pırıl pırıl bir genç ve onun annesiyle tanıştım. Milli güreşçi Taha Akgül ve annesinden bahsediyorum. Taha’nın Avrupa şampiyonalarında 4 şampiyonluğu var. 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda da ülkemizi temsil edecek. Kocaman bir adam ama görseniz nasıl şeker.
Annesi Gülbahar Hanım, Taha’nın yanında ufacık kalıyor ama Taha’ya sorarsanız şampiyonluklarının arkasında Gülbahar Hanım’ın payı büyük. Taha ve Gülbahar Hanım’ın bu yaz gerçekleşecek Rio yolculuklarında kendilerini gururla destekleyen bir de sponsorları var. P&G (Procter&Gamble) Uluslararası Olimpiyat Komitesi’yle global ortaklıkla yürüttüğü 'Teşekkürler Anne' kampanyası çerçevesinde, 5-21 Ağustos arasında düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’nda Akgül Ailesi'ni dünyada sponsor olduğu diğer sporcular ve anneleriyle beraber P&G Aile Evi’nde ağırlayacak.
Gülbahar Hanım bu vesileyle ilk kez yurtdışına çıkmış olacağını belirtti toplantıda. Ne büyük bir gurur hem o hem de bizler için. İkisini bir arada izlerken, "Bir gün benim de oğlum boyumu geçecek ve kimbilir hangi konularda onunla gururlanmamı sağlayacak?" diye düşündüm. Darısı tüm annelerin başına.
Anneliğin içsel halleri
Kampanya kapsamında yapılan bir diğer etkinlikse 'Global Anne Raporu'nun oluşturulması. Dünya genelinde 18 yaş üzerinde olan ve 16 yaşından küçük en az 1 çocuğu bulunan 14.899 anne arasında gerçekleştirilen araştırmada, annelikle ilgili genel olarak kabul edilen bilgileri sorgulandı. Ortaya çıkan sonuçlar şöyle:
Daha karmaşık: Annelerin % 64’ü anneliğin geçmişe göre daha karmaşık olduğunu düşünüyor. Annelerin karşılaş- tıkları güçlüklerin bir kısmı, ev içinde ve dışında farklı görevler üstlenmekten, gün boyu pek çok sorumluluğu aynı anda idare etmekten kaynaklanıyor.
Her iş annede bitiyor: Annelerin sorumlulukları arasında çocuk bakımı (% 82) ve ev düzenini sağlamanın (% 76) dışında sorumluluklar da var. Annelerin % 57’si kendi bütçelerini/ hanenin finansal giderlerini sağlamaktan, % 50’si ise aile, arkadaş ve akraba ilişkilerini sürdürmekten sorumlu olduklarını söylüyor.
Duygusal süper güçler: Annelerin % 97’si anneliğin duygusal anlamda daha güçlü olmayı gerektireceğini önceden tahmin etmiyordu. % 54’ü annelikle birlikte normalde olduğundan daha yoğun duygusal anlamda güce ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar. % 53’ü annelikle birlikte organizasyon becerisini, % 51’i ise anlayış/empati kabiliyetlerini geliştirmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Annelerin sadece % 3’ü anneliğin getireceği tüm yükleri doğru tahmin ederek herhangi bir kişisel özelliklerini geliştirmek zorunda kalmadıklarını açıklıyor. (% 3 bile olsa annelikle hiç gelişme gereği duymaması incelenmeye değer bana kalırsa.)
Annelerin iyi oldukları alanlar
Birçok işi aynı anda idare etmek zorunda kalsalar da, çoğunluğu gündelik sorumlulukları iyi/çok iyi başardıklarını düşünüyor. Annelerin oranlarına göre başarılı olduklarını düşündükleri alanlar şunlar:
- Çocukların bakımından birinci derecede sorumlu olma (% 81)
- Kişisel/hane bütçelerini idare etme (% 67)
- Geçim sağlama (% 64)
- Evin bakımı (% 62)
- Aile ve arkadaşlarla ilişkilerin sürdürülmesi (% 62)
Annelerin büyük çoğunluğu (% 86) çocuklarının birlikte olmasalar bile annelerinin kendileriyle birlikte olduğunu hissetmelerini istiyor. 3 anneden 2'si (% 67), çocuklarının gündelik bakımının tüm yönlerini üstlenerek büyük bir yük almaktansa, çocuklarına iyi örnek oluşturmanın daha önemli olduğunu düşünüyor. 5 anneden 3'ü (% 63), kültürel değerleri ve aile geleneklerini yeni nesillere iletmekte asli sorumlulukları olduğunu hissediyor. Bu kişilere göre annelerin sorumluluğu, eşlerinden de (% 51), anne/babalarından da (% 45), kardeş ve büyükanne/büyükbaba gibi kişilerden de (% 18) fazla.
Biraz yardım, biraz kendine ait zaman
Anneler ne zaman yardım isteyeceklerini de biliyorlar ve birçoğu kontrolü kısmen devretmenin, gündelik hayata düzen getirdiğini söylüyor. 3 anneden 2'si (% 66) başkalarından destek ve yardım aldıklarında hayatın daha dengeli olduğunu söylerken, daha da fazlası (% 72) yoğun bir haftada kendilerine zaman ayırabildiklerinde daha iyi annelik yaptıklarını hissediyor. 5 anneden 3'ü (% 61), başkalarından yardım kabul etmek sayesinde anneliğin en önemli kısımlarına daha iyi odaklanabildiklerini söylüyor. Bugün annelerin yarıdan fazlasının (% 54) yanında, çocuklarının bakımına yardım eden en az 1 kişi var. Anneler başkalarından yardım almalarına rağmen annelik görevlerinde kendilerine güveniyor. Yardım alan annelerin 5'te 4'ü (% 81) hâlâ ailelerinin lideri olduklarını düşünüyor.
Bilgi aktarımı kaynakları
Annelik konusunda tavsiye arayan annelerin sıklıkla başvurdukları kişiler arasında kendi anneleri (% 47), eşleri (% 43) ve arkadaşları (% 37) var. Annelerin sadece % 10'u annelik tavsiyeleri konusunda başka kaynak aramıyor. Bununla birlikte 10 anneden 3'ü (% 31) annelik tavsiyeleri konusunda arama motorlarını kullanırken, 10'da biri sosyal medyadan (% 12), sohbet odaları/forumlardan (% 11) ve bloglardan (% 9) yararlanıyor.
Nesiller arası fark
Genç annelerin kariyer ve parasal hedefleri daha yüksek. Bu anneler için kariyerleri daha büyük önem taşıyor ve çocuklarını parasal açıdan destekleyebilmek daha önemli.
YORUMLAR