3 oda 1 vatandaşlık
Türkiye’de gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık verilmesini sağlayan yönetmelik yayımlandı. 1 milyon dolarlık taşınmaz alan yabancı yatırımcının eşi ve çocukları da vatandaşlık hakkı kazanacak.
-
Dün Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik"te yapılan değişikliğe göre, en az 1 milyon dolar tutarındaki taşınmazı için tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyduran yabancı, Türk vatandaşlığı kazanabilecek. Ayrıca, en az 2 milyon dolar tutarında sabit sermaye yatırımı yapan, en az 3 milyon dolar tutarında mevduatı Türkiye'de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı belgelenen veya bu tutarda devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı tespit edilen yabancılara Türk vatandaşlığı verilecek. Değişiklikle, en az 100 kişilik istihdam oluşturduğu belgelenen yabancılar da Türk vatandaşlığı almaya hak kazanacak. Bu şartları yerine getirenler vatandaşlığı süre şartı olmaksızın hemen kazanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu istihdamı tespit edecek.
1 / 13 -
'Oy kullanabilecekler'
Türkiye'den konut alan yabancı vatandaşların, eşi ve çocukları olmak üzere, çekirdek ailesi de vatandaş olabilecek. Türkiye'de bu kanun değişikliğinden önce yatırım yapan ve 100 kişilik istihdam yarattığını belgeyen yabancı ülke vatandaşları da bu haktan faydalanıp vatandaş olabilecekler. Türkiye'de yatırım yapan yabancılar, elde edecekleri vatandaşlık hakkıyla aynı zamanda seçimlerde oy da kullanabilecekler.
2 / 13 -
Ortalama metrekare fiyatı 3 bin lira
Türkiye genelinde konutların ortalama metrekare fiyatları yaklaşık 3 bin TL mertebesinde seyrediyor. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, İstanbul'da ise metrekaresi 4 bin TL'nin altında ev bulmanın mümkün olmadığını belirtti. Durbakayım, geçtiğimiz yıl yüzde 20 oranında azalan yabancıya konut satışlarının bu düzenlemeyle en az yüzde 20 artarak 2017'yi 20 binin üzerinde satışla tamamlayacaklarını öngördü.
3 / 13 -
Emlak patronları ne dedi?
Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık: Doların eylülden beri yaklaşık yüzde 28 değer kazanmasıyla 1 milyon dolar değerindeki bir gayrimenkul 720 bin dolar seviyesine geldi. Vatandaşlık hakkıyla birlikte, yabancılar daha iştahlı bir şekilde harekete geçecek.
4 / 13 -
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: Zamanlama açısından geç kalınmış olsa da alınan karar son derece olumlu. Türkiye ekonomisi için de müjde niteliği taşıyan bir karar olarak değerlendiriyorum.
5 / 13 -
DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: Başlangıç için iyi bir adım. Gerekirse bölgesel olarak ülkemizin tanıtımını yapmalıyız. Bu ülkemize döviz kazandıracak bir işlem. Para en az 3 yıl Türkiye'de kalacak.
6 / 13 -
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: Alınan bu kararın, hem vatandaşlığa geçiş, hem de sektöre yatırımı iki taraftan da teşvik edeceğine inanıyorum. Ayrıca istihdamda ciddi bir hareketlenme sağlayacaktır.
7 / 13 -
Kuzu Grup Yönetim Kurulu üyesi Özen Kuzu: Bu yönetmelik, yabancıya yaşayabileceği bir ülke sunmasının yanında küresel ekonominin pek canlı olmadığı bu günlerde ülke ekonomisine ciddi para akışı sağlayacaktır.
8 / 13 -
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: Bu uygulamanın, yeni sermayelerin ülkeye girişinde ve yatırımcıların daha rahat şekilde faaliyet gösterebilmeleri açısından büyük önem taşıdığına inanıyorum.
9 / 13 -
'2017'de 8 milyar TL'lik konut satışı hedefliyoruz'
2016 yılını 7.3 milyar TL satış ile kapatan Emlak Konut GYO'nun Genel Müdürü Murat Kurum, 2017'de satışlarını artırarak 8 milyar TL seviyesine getirmeyi hedeflediklerini açıkladı. 2016'da 10 bin 53 adet bağımsız bölüm satan Emlak Konut, 2017'de ise 9 bin 900 bağımsız bölüm satışı gerçekleştirmeyi öngörüyor. 2016'da toplamda satışa esas brüt 1 milyon 453 bin metrekarelik satış gerçekleşirken, aylık bazda değerlendirildiğinde 2016'nın Aralık ayında Emlak Konut bin 227 adet bağımsız bölüm satışı yaparak KDV hariç 1.1 milyar TL'lik satış yapmış oldu.
10 / 13 -
Alım ve ihale devam edecek
2016'da gerçekleştirilen satışı değerlendiren Murat Kurum, "2015 yılı Aralık ayında yaptığımız açıklamada 2016 yılı için 7.6 milyar TL toplam satış değeri, 1.5 milyon metrekare satılabilir alan büyüklüğü ve 11 bin adet toplam bağımsız bölüm satış hedefimizi duyurmuştuk. 2016 ülkemiz ve ülke ekonomimiz için birçok açıdan zor bir yıl oldu. Buna rağmen hedefleri büyük ölçüde tutturduk" dedi. 2017 yılında İstanbul ve Anadolu'nun çeşitli illerinde projeler geliştireceklerini ve yeni arsa alımları ve ihaleler gerçekleştireceklerini belirten Kurum, bu şekilde satış hedefini 8 milyar TL'ye çıkardıklarını anlattı.
11 / 13 -
Dünya genelinde durum ne?
Dünya genelinde, ülkelerine yatırım yapan yabancılara daha çok ilk etapta oturum izni veriliyor. Vatandaşlık hakkı ise daha sonra gündeme geliyor.
Almanya - Oturum izni, vatandaşlık - Finansal yatırım - 250 bin Euro yatırımla bir iş kurmak.
Amerika - 5 yıllık oturum izni - Finansal yatırım - 1 milyon dolar sermayeli şirket açmak ya da 500 bin dolar yatırım yapmak.
Bulgaristan - 5 yıllık oturum izni, vatandaşlık - Tahvil almak - 512 bin Euro tutarında hükümet tahvili yatırımı yapmak.
Dominik Cum. - Vatandaşlık - Finansal yatırım - 100 bin Euro'luk yatırım gerçekleştirmek.
İngiltere - Oturum izni - Finansal yatırım - 1 milyon sterlin yatırım yapmak ya da ortak olmak.
İrlanda - Oturum izni - Gayrimenkul yatırımı - 400 bin Euro değerinde gayrimenkul yatırımı yapmak.
İspanya - İlk etapta 1 yıllık oturum izni, daha sonra - Gayrimenkul yatırımı - 500 bin Euro'luk gayrimenkul alımı - 2'şer yıl uzatılabiliyor. 10 yıl sonunda - vatandaşlık başvurusu hakkı ediliyor
Letonya - 5 yıllık oturum izni - Gayrimenkul yatırımı - Büyük şehirlerden en az 143 bin Euro, kırsal kesimden en az 71 bin 500 Euro değerinde ev almak.
12 / 13 -
Macaristan - Süresiz oturum izni, vatandaşlık - Tahvil almak - 300 bin Euro'luk devlet tahvili alımı yapanlar 7 yıl içinde vatandaşlığa başvurabiliyor.
Makedonya - Oturum izni, vatandaşlık - Gayrimenkul yatırımı, finansal yatırım- 40 bin Euro değerinde gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcılara bir yıllık oturum izni veriyor. Ayrıca 400 bin euro değerinde yatırım yapana da vatandaşlık hakkı veriliyor.
Malta - Vatandaşlık - Ev satın alma, ev kiralama - En az 350 bin Euro değerinde bir ev satın almak ya da yıllık en az 16 bin Euro'luk bir konut kiralamak.
Portekiz - 5 yıllık oturum izni - Gayrimenkul yatırımı, finansal yatırım - 500 bin Euro'luk gayrimenkul alımı, 1 milyon Euro finansal yatırım yapmak.
Ukrayna - Süresiz oturum izni - Şirket açmak - Ülkede açacağınız şirket hesabında 100 bin dolarınızın olması gerekiyor.
Yunanistan - 5 yılda bir yenilenen süresiz oturum izni - Gayrimenkul yatırımı - 250 bin Euro'luk gayrimenkul yatırımı gerçekleştirmek.
Kanada - Vatandaşlık - Finansal yatırım - 400 bin dolar yatırım ve 800 bin dolarlık banka hesabı olması gerekiyor.
Uruguay - 3 yıllık oturum izni, vatandaşlık - Uruguay'da sabit gelire sahip olmak - 1.200 dolar sabit gelire sahip olmak.
13 / 13
YORUMLAR