Agos Gazetesi yayın yönetmeni, gazeteci Hrant Dink’in suikast sonucu ölümünün 11'inci yılı anma etkinlikleri nedeniyle Şişli'de bazı yollar trafiğe kapaıldı. Hrant Dink'in, genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin bulunduğu Şişli'de, hükümlü Ogün Samast'ın silahından çıkan kurşunla 19 Ocak 2007'de öldürülmesinin üzerinden tam 11 yıl geçti.
85 SANIKLI DAVA DEVAM EDİYOR
Hrant Dink davası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Yeni iddianamelerle FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de dahil edildiği 11'i tutuklu, 10'u firari 85 sanıklı davada, FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında da tutuklu bulunan eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek ve eski İstihbarat Dairesi Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu sanıkların çoğunun savunması alındı.
DANZİKYAN: 'VUR' DİYENLER ORTAYA ÇIKSIN
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Agos gazetesi genel yayın yönetmeniyken 19 Ocak 2007'de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink'in yerinin doldurulamayacağını belirterek, "Yargılama daha da sürecek gibi gözüküyor. Uzun sürsün ama Hrant Dink'i 'vur' diyenler ortaya çıksın, bizim talebimiz budur." dedi.
Hrant Dink 19 Ocak 2007 tarihli son köşe yazısında başına gelecekleri hissetmiş gibiydi ve şöyle demişti:
"Tıpkı bir güvercin gibiyim... Onun kadar sağıma soluma, önüme arkama göz takmış durumdayım. Başım onunki kadar hareketli... Ve anında dönecek denli de süratli..."
***
"Yargılanmalar sürecek, yeniler başlayacak. Kimbilir daha ne gibi haksızlıklarla karşı karşıya kalacağım? Ama tüm bunlar olurken şu gerçeği de tek güvencem sayacağım. Evet kendimi bir güvercinin ruh tedirginliği içinde görebilirim, ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz. Güvercinler kentin ta içlerinde, insan kalabalıklarında dahi yaşamlarını sürdürürler.
Evet biraz ürkekçe ama bir o kadar da özgürce..."
Ruh Halimin Güvercin Tedirginliği
Hrant Dink kimdir?
Hrant Dink, 15 Eylül 1954 tarihinde Malatya'da dünyaya gelen Ermeni gazetecidir. 1961 yılında İstanbul'a taşındıktan sonra anne-babası boşandı ve Hrant Dink ve 2 kardeşi Ermeni Yetimhanesi'ne yerleştirildi.
Yetimhanede büyüdüğü esnada o yıllarda aktif olan sol siyasetinden etkilendi ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) çizgisinde siyaset hayatına atıldı ve örgüt ile Ermeni cemaatinin ilişkilendirilmesinin önüne geçmek için ismini Fırat olarak değiştirdi.
Üniversite'den mezun olduktan sonra kardeşleriyle yayınevi ve kırtasiye dükkanı açtı. Dükkan işlettiği dönemlerde Tuzla Ermeni Çocuk Kampı'nı da yönetmeye başladı ve 21 yıl sonra kampa devlet el koydu.
Genelde gazetelerde kitap eleştirileri yaptığı yazılar oldukça yayınlandı ve basında çıkan yanlış haberlere göndermeler yaptı. Böylece adı duyulan bir gazeteci oldu.
5 Nisan 1996 tarihinde Ermenice bir gazete olan Agos'u yayın hayatına başlattı. Agos'la aynı zamanda Zaman ve Birgün gazetelerinde de yazdı. Yazdığı yazılarda her etnik topluluğun barış içinde yaşaması gerektiğini ve Ermeni cemaatinin patrikhane dışında sivil bir merkezi olamsı gerektiğini de belirtiyordu.
2002'de verdiği bir konferansta "Ben Türk değli, Türkiyeliyim ve Ermeniyim" dediği için hakkında "Türklüğü aşağılamak" suçundan 3 yıl yargılandı ve beraat etti. Aynı zamanda 13 Şubat 2004'te yayınladığı makalede "Türk'ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni'nin Ermenistan'a kuracağı asil damarında mevcuttur." sözlerinden dolayı "Türklüğe hakaret" suçundan yargılandı ve 6 ay hapis cezası aldı fakat cezası ertelendi.
Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de Şişli'de Agos Gazetesi'nden çıktığı esnada 14:54'te yakın mesafeden yapılan 3 el silah atışıyla öldürüldü. Katil zanlısı 19 yaşındaki Ogün Samast ise Samsun otogarında yakalandı.
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Temmuz 2011de Ogün Samastı, tasarlayarak öldürmek ve ruhsatsız silah taşımak suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Karar, temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından onandı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki ana davanın 20nci duruşmasında 106 sayfalık mütalaasını, müdahil avukatlarının itirazına rağmen mahkemeye sunan dönemin duruşma savcısı Hikmet Usta, HrantDink cinayeti ve Ergenekon soruşturması kapsamında elde edilen belge, bilgi ve delillerin değerlendirildiğini belirterek, "Dink cinayeti eyleminin, Mc Donaldsın bombalanmasının ve diğer eylemlerinin salt milliyetçilik duyguları kabaran gençler tarafından işlenmesinin ötesinde, iştirak halinde ve süreklilik içerisinde çalışan, gizlilik kuralları ve örgütsel hiyerarşiye azami özen gösteren Erhan Tuncel ve Yasin Hayal yönetiminde, Ergenekon terör örgütünün Trabzonda faaliyet gösteren bir hücre yapılanması tarafından işlenmiş olduğu değerlendirilmektedir." ifadesini kullandı. Usta, mütalaasında bazı sanıkların, çeşitli suçlamalarla değişen sürelerde hapisle cezalandırılmasını talep etti.
YORUMLAR