1.Bugüne, şu ana odaklanın ve asla paniğe kapılmayın. Gelecek endişesi elinizi ayağınıza birbirine dolar. Sakinleştikten sonra yakın ve uzak gelecekte siz ve çocuğunuz için neye ihtiyacınız olduğunu, ne istediğinizi bir kenara yazın. Karşılarına da bu ihtiyaçları nasıl karşılayacağınızı yazın. Şu ve benzer olumsuz sözleri kullanmayı kendinize yasaklayın: “Ama” , “olmaz ki”, “imkânsız”...
2. Saadeti satın almakta aramaktan vazgeçin. Paraya ihtiyacınız olmayan aktiviteler ve asla alınıp satılmayan duygular olduğunu hatırlayın. Mesela her gün evde 10 dakika egzersiz yapın. Bilimsel gerçek, kan dolaşımı hızlanınca hem enerjik hissedersiniz, hem de beyninize kan gider ve daha iyi düşünebilirsiniz. Sevdiğiniz ve olumlu ortak anılarınız olan kişilerle geçireceğiniz vakit ise zaten satılmayan bir zaman dilimi.
3. Komşunuzla ortak internet kullanın. Televizyon paketini iptal edin ve internetten televizyon izleyin. Sadece bilgisayarınızı televizyona bağlayacak bir alete ihtiyacınız var.
4. Kullandığınız cep telefonu paketini değiştirin ve telefon görüşmelerinizi internet üzerinden yapın.
5. Kullanmadığınız eşyalarınızı satın veya kiraya verin. Otomobil, televizyon, gelinlik, vb... Satamayacağınız eşyalarınızı ihtiyacı olanlara verin. Paylaşma duygunuz geliştirmek, yoksullaşma hissinizi azaltır. Bu görüşü hafife almayın, deneyin.
6. Toplu taşıma araçlarını kullanın. Kısa mesafeler için yürümeyi tercih edin.
7. Ödemelerini geciktirdikçe artan banka kredisi, kredi kartı gibi borçlarınızı ödemeye öncelik verin.
8. Evde vakit geçirmenin yollarını arayın. Kahve içmek, sizi saran bir hikaye okumak veya izlemek sandığınızdan dışarıda olmaktan fazla tasarruf sağlayacaktır. Günde 1 fincan kahveden aylık masrafınızı hesaplayın, o zaman bunun önemini daha iyi anlayacaksınız.
9. Çocuklarınıza bu dönemi daha rahat geçirmek için bazı tedbirler almanızın kaçınılmaz olduğunu anlatın ve harçlığını daha idareli kullanması için onu destekleyin. Mesela patates kızartması seviyorsa evde beraber patates kızartın.
10. Kontrol edilmesi en zor giderlerin başında yemek giderleri gelir. Tok tutan basit öğünler hazırlayın. Bakliyat stoğunuzu artırmak sandığınızdan fazla işe yarayacaktır.
11. Taşının. Siz ağaç değilsiniz. Daha az kira ödeyeceğiniz bir yere geçin. Varsa aileden kalan eve yerleşin. Eğer sizin için katlanılmaz değilse ailenizle beraber yaşayın. Bunun bir süre için alınan bir tedbir olduğunu unutmayın. Giderleriniz azalınca buna değdiğinizi anlayacaksınız.
YORUMLAR