Şimdi sizi içinizi ısıtacak bir isimle tanıştıracağız. Adı Hasan Kızıl. Kendisi 22 yaşında ve yaklaşık 2 yıldır hayatının büyük çoğunluğunu engelli hayvanlara adamış bir hayvansever.
Mardin'in Derik ilçesine bağlı köyünde daha önce güvenlik güçleri ve görme engelliler için çeşitli icatlar Hasan Kızıl'ın hikayesi talihsiz bir kaza ile başlıyor.
Hasan Kızıl'ın aracının motoruna kedi sıkışıyor ve arabayı çalıştırması ile birlikte kedinin ayakları eziliyor. Bunun üzerine kolları sıvıyan Kızıl, kediye yürüteç yapıyor ve bunu ihtiyacı olan tüm hayvanlara yapmak için harekete geçiyor.
"Ayakları ezilen kedi koşmaya başladı"
Kızıl, yaşadığı olayı şu cümlelerle anlatıyor: "1,5 sene önce arabamın motoruna sıkışan bir kedi bu projeye başlamam sebep oldu. Ayakları ezilmişti, veteriner götürme şansım olmadı ve bunu ürettim. Evdeki minik bir oyuncak vardı onu parçalayarak yavru kediye bebek yürüteci yaptım. İnternetten bakarak ve yurtdışındaki örneklerini inceleyerek yürüteç yapmaya başladım. Kedi yürüdü ve koşmaya başladı. O andan itibaren neden, 'Bunu daha profesyonel yapmalıyım' diye düşündüm ve sadece kediler için değil, köpek, kaplumbağa, tavuk ve diğer hayvanlar için de elimdeki değerlendirmeye başladım. Bunu yaparken alüminyum borular kullandım. Su borusu, halıfleks, hafif demir parçalarını kullandım."
"Tüm hayvanların özgürce gezmesini sağlamak istiyorum"
Ürettiği yürüteçler için ücret almayan Kızıl, hayvanların özgürlüğünün karşılığının para olmadığına dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: “Hayvanların koşması, yürümesi ve özgür olması parayla olmamalı. Amacım bu proje ile daha çok cana ulaşmak. Türkiye geneli tüm barınakları gezerek yürüyemeyen ne kadar canlı varsa onların özgürce gezmesini sağlamak istiyorum."
Hasan Kızıl tahmin edersiniz ki sadece kediler için değil köpekler için de...
Kaplumbağalar için de...
Eşekler için de icatlar yapıyor.
Ve belli ki tüm hayvanları çok seviyor!
“Beyin gücüyle çalışan biyonik bacak yapmak istiyorum”
En büyük hayalinin dört ayağını kullanamayan hayvanlar için beyin gücüyle çalışan biyonik bacak yapmak olduğunu söyleyen Kızıl, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayvanlar bizden çok şey istemiyorlar. Onlar bizim işimize yaramayan parçalarla bile mutlu olabiliyorlar. Ben bu protez ve yürüteçlerden herhangi bir ücret almıyorum. Bunu ticarete dönüştürmem için teklif edenler oldu. Ama benim amacım hayvanların mutlu olması. Onların koşması mutlu olması onların adımlarını görmek benim için en büyük kazanç. Şu an üzerinde çalıştığım proje, arkadaşımın kedisi dört ayağını kullanamıyor. Bio sensör yardımıyla beyin gücünü kullanarak hayvanların biyonik bacakla yürümesi üzerinde çalışıyorum.”
"Daha iyisine layıksın ama elimden bu geliyor" diyen Emrah Kızıl'ı tüm kalbimizle kutluyoruz.
İyi insanlar iyi ki var!
YORUMLAR