X

Jennifer Lawrence’ın kariyerini başlatan seri olarak görülen Açlık Oyunları serisinin son filmi Alaycı Kuş vizyona girenler arasında.


İkinci filmin devamı Alaycı Kuş ile Jennifer Lawrance oyunculuğunun doruklarına çıkıyor. Bilim kurgu romanından beyazperdeye uyarlanan film bu seriyle alt metninde politik vurgularla dikkat çekiyor. Sistemin çöküşü ve yönetimin acımasızlığını hemen her karede dile getiren film muhtemel bir dünyanın da tasvirini yapıyor.


İç savaş sonrası bölümlere ayrılan şehir yönetimi gün geçtikçe gaddarlaşmaktadır. Şehir halkı isyancılar ve yönetim bölümü olarak ikiye ayrılmıştır. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) çıkacak isyanın sembolü olacaktır.


Film boyunca izlenilen hemen her adımın bir devlet yönetim eleştirisi olduğunu görebiliyorsunuz. Kurgusal bir dünyada düzen sembolleri ve gerçekçi yansımalarla birleşmiş sahneler göze çarpıyor. Simgesel bir modelin direnişi başlatmak için kullanılması buna örnek verilebilir. Ki yakın zamanlarda ülke topraklarında Açlık Oyunları’nın yaşandığını söyleyebiliriz…


Filmindeki aksiyon seviyesinin oldukça düşük olduğunu belirtmekte fayda var. Serinin ilk iki filmine göre Alaycı Kuş daha çok gerilim ve bilim kurgunun düşünsel öğelerini barındırıyor. Politik eleştirinin ve savaşın insanoğlunun üzerindeki etkilerini anlatan film, devam filminin kesinlikle geleceği sinyali veriyor.


Film boyunca Katniss 13 Bölge ve diğer bölgeler arasındaki isyan ateşini alevlendirme göreviyle meşguldür. Bu sırada serinin diğer filmlerinden hatırlanan Gale, Peeta ve Katniss üçgeni nihayetine kavuşmaktadır. Peeta, Snow’un elinde mahkumdur. Katniss özgürlük ve aşk arasında gidip gelmektedir.


Bilimkurgu sinemasının son zamanlardaki en güzel örneklerinden biri olan Açlık Oyunları izlemeyenler için kesinlikle izlenilmesi gerekenler arasında. Seri Alaycı Kuş’la beraber birçok taşı yerine oturtuyor ve film sürükleyici bir hikayeye dönüşüyor.



Pınar Aksu