X

Enstitü Koleji’nde kurulan Okul Müzesi, müzecilik alanında ve çocuk tarihi konusunda pek çok değerli çalışma yapan Sunay Akın küratörlüğünde ve sahne sanatları tasarım sanatçısı Ayhan Doğan’ın tasarımı ile hayat buldu.



Okul Müzesi’nde 1920’li yıllardan günümüze eğitime dair birçok belge ve materyale rastlamak mümkün. İlkokul öğretmenliği diplomasından, birçoğumuzun çocukken çıkmasını heyecanla beklediğimiz aylık, haftalık çocuk dergilerine, birçok kişinin öğrencilik yıllarında kullandığı veya şu an 20-30'lu yaşlarda olup daha önce hiç görmediği dünya haritaları, laboratuvar malzemeleri, çeşitli enstrümanları ve Köy Enstitüleri ile ilgili belgeleri Okul Müzesi’nde gezerken görebiliyorsunuz.



Okul Müzesi’nin bir kısmının içeriği ve tasarımı Nuh'un Gemisi'ne benzer şekilde tasarlanmış. Müzenin içindeki kütüphanede oturup kitabınızı okuyabiliyorsunuz. Okul tarihinden önemli kaynakların bulunduğu kütüphanenin bir bölümündeyse, içinde Yaşar Kemal imzalı Ağrı Dağı Efsanesi romanının sayfalarından oluşturulan kağıt gemi bulunuyor.



Sunay Akın, Okul Müzesi hakkında şunları söyledi: “Müzeciliğin gelişimine ve yaygınlaştırılmasına özel okulların katkı sunması gerektiğine inanıyorum. Bu anlamda, Okul Müzesi geleceğe yönelik çok değerli ve önemli bir adım atmış oluyor. Okul, sadece içinde sınıf ve atölyelerin olduğu dört duvar değildir, olmamalıdır. Müzeler, eğitim hayatının en önemli ve en saygın mekanlarıdır. Okullarda anlatılan bilgiler, müzelerde sergilenir, paylaşılır ve korunur. Okul Müzesi her yaşta ziyaretçiye seslenen bir bilgi mabedidir. Geleceğe güvenle bakan, gelişmiş ülkelerin müzelerinde sergilenen eserlerin önünde öğrencileriyle ders yapan öğretmenler görürüz. Okul Müzesi’nde, alfabelerden Dünya kürelerine, abaküslerden mevsim panolarına kadar nice eser, ziyaretçileri öğrencilik yıllarına döndürürken eğitim hayatımızdan da bir kesit sunuyor.”




Okul Müzesi, hafta içi ve hafta sonu tüm ziyaretçilere açık ve ücretsiz olarak görülebilir. Sadece toplu okul ziyaretlerinde yoğunluk yaşanmaması için randevu alınması gerekiyor.


Adres: Enstitü Koleji, Küçükbakkalköy Mahallesi Kayışdağı Cad.No:145, Ataşehir-İstanbul


Telefon: 0216 577 19 40





Haber: Deniz Alayat