Yoga konusunu uzun süredir merak ediyordum ama hiç bu kadar yakın olmamıştım o nedenle bende bu küçük deneyimler esnasında sizlerinde merak edebileceğini düşündüğüm soruları hocalara sordum ve yanıtları ile birlikte sizler için minik bir söyleşi hazırladım.
Banu hocam hiç yogayı bilmeyen ama duyan kişilere en azından bunu bir kere denemesi adına ne demeliyiz?
Zorla kimseyi bir yere getiremeyiz, herhangi bir şeyde açıklayamayız çünkü kendi deneyimimizi yaşıyoruz, burada yaptıklarımızda zaten tamamıyla deneyime dayanıyor. Burada derslerde öğrettiğimiz belki topu topu 40 poz belki 45 poz. Ama o pozlara her geri döndüğümüzde başka başka bir şey ortaya çıkıyor. Çünkü biz değişiyoruz, biz dinamiğiz dolayısı ile o pozu her seferinde başka türlü yapıyoruz. Dolayısıyla herkesin deneyimi çok farklı, o yüzden yoga budur yada şudur diyemeyiz kısıtlamış oluruz. Ancak başlarken bazen bir hedefle başlıyoruz ama ondan sonra bakıyoruz ki farklı bir yerdeyiz.
Bende katılıyorum Banu hocaya başlangıçta böyle başlanıyor gerçekten bir şey arıyorsunuz ama ne olduğunu bilmiyorsunuz. Ama her derste farklı şeyler hissediyorsunuz. Deneyimledikçe… Örneğin power yoga var, orada sürekli bir akış var orada hiç kendinizle olamıyorsunuz. Sürekli bir akış söz konusu… Ama yin yoga var orada ise hayatın içinde hiç çalıştırmadığınız bağ dokularınızı çalıştırıyorsunuz.
Her deneyimde farklı bir şey öğrenip farklı bir şey hissedebiliriz!
Banu hocam yogaya genellikle arayışta olan kişiler mi başlıyor?
Evet arayışla başlıyoruz. Mutlaka bir şeyler bizi oraya götürüyor. Örneğin benim şöyle bir prensibim var. Ben öğrenciyi aramıyorum onların beni aramasını bekliyorum. Biri gelip bana işte bu x kişinin numarası arar mısınız dediklerinde ben hayır benim numaramı verin o beni aramak isterse arayacaktır diyorum. Yani vakti gelen, zamanı gelen gelip yogayı bulacaktır. Bugün olmaz ama belki yarın yani kişi kendisi hazır olduğunda gelecektir.
Yoga içseldir, vakti gelen gelecektir!
Tina hocam peki siz bize deneyimlediğiniz yogalar hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Benim denediğim türler ashtanga yoga, çok geleneksel, çok eskiye dayanana, oldukça fiziksel anlamda çok güç isteyen bir yoga. Başlangıç için çok tavsiye edilir değil çünkü zor gelebilir.
Ama benim tercihim hatha yoga ve yin yoga.
Yin yoga bir pozda uzun süre kalmayı gerektiriyor. Aynı zamanda hem esnemeyi hem de meditatif duruma sokuyor insanı dolayısıyla iyi geliyor.
Bedensel ve zihinsel anlamda aynı anda işliyor, çok güç istemiyor, 50 yaş ve sonrası için çok uygun bir yoga türü.
Terapi yogası, bel ve boyun problemleri olanlar için çok faydalı. Hem 50 yaş üstü kişiler tarafından da yapılabilir. Başka yoga çeşidini yapanlar aynı zamanda bunu da rahatlıkla yapabilirler.
Kişiler birden fazla yogayı bir arada yapılabilir mi?
Tabii ki yapılır. Örneğin; yin yoga ile yan yoganın aynı gün yapılması çok şifa getiriyor. Çünkü enerjiler daha güçlü oluyor o zaman.
Mesela oturarak çalışanlara power ya da ashtanga yoga, çok hareketli işi olanlara yin yoga tavsiye ediyorum. Genelde böyle bir denge var.
Medite olmak ne demek?
Medite olmak anda kalmak demektir!
Günlük hayatınız nasıl ise tam tersi yogayı seçerek denge kurabilirsiniz!
Vinyasa yoga nasıl?
Vinyasa, akış oluyor. Oturarak çalışanlara öneriyoruz. Bir hareket serisinin hiç dinlenmeden yapılan bir yogadır.
Nilgün hocam siz bize deneyimlediğiniz yogalar hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Vinyasa da aya selam güneşe selam diye bir seri var, orada sürekli bir akış var, bu çok güzeldir.
Ben 3 yıldır yapıyorum ve 50 yaşındaydım menopoza girmek üzereydim şuan 54 yaşındayım ve daha bu sene yeni girdim, yani buna da faydası olduğunu düşünüyorum.
Ben 50 yaş sonrası çok faydasını gördüm. Çok dinç oluyorum. Akşamları iki ders yapıyorum. Yin yoga yapıyorum, terapi yoga yapıyorum.
Meditasyonda çok önemli, bende ilk zamanlar hareketi gerçekleştirsem de medite olamıyordum çünkü beyin durmuyor durmadan düşünüyor ama sonrasında bir başka hocanın söylediği bu sözle öğrendim ne yapmam gerektiğini “beyin durmaz düşünür düşünce ile savaşma, bırak geçsin, müdahale etme, olanı olduğu gibi kabul et”…
Banu hocam meditasyon, yoga, nefes bunlar nedir? Ve hepsi birbirinden bağımsız mıdır?
Yoga Meditasyon nefes bunların hepsi birbirinden ayrı tutuluyor oysa bunların hepsi bir arada… Çünkü nefes olmadan yoga yapamayız. Meditasyon gözlerinizi kapayıp bir şeye odaklanmak değil. Yoganın içinde de meditasyon var.
Yani hareketi yaparken tek bir noktaya bakıyorsunuz ve nefesi takip ediyorsunuz buda bir meditasyondur.
Yoga sadece fiziksel hareketler değildir. Genelde böyle bilinir toplumda bunun sebebi de deneyimleme öncesi herkes fiziksel hareketler için başlar yogaya ancak deneyimledikçe bunun öyle olmadığının farkına varır. Deneyim sonrası öyle olmadığını görmeyebilirde sadece fiziksel olarak ta devam edebilir kişi…
Herkes yoga yapınca fiziksel durumun ötesine geçecek diye bir şey yok!
Tina Hocam peki sizce yoga ile olumsuz alışkanlıklar yok edilir mi?
Biz kimseye böyle bir şey empoze etmiyoruz, yani alkolü yada sigarayı bırakırsınız demiyoruz. Ama zamanla zaten insan kendisinde ki ihtiyaçları gideriyor farkında olmadan sadece deneyimledikçe, kendiliğinden oluyor. Örneğin ben de duyarlılık arttı eskiden böyle değildim ama bunun için bilinçli bir şey yapmadım bu sadece deneyimledikçe gelişti.
Yoga çok düşünülerek girilen bir şey değil!
Yoga herkesin kendi yolculuğudur!
Banu hocam ortalama haftada kaç gün yoga yapılmalı?
Haftada 3 kere yapmalılar. Çünkü kasların balık hafızası var kaslar 48 saat sonra tıpkı kayıp nemo gibi nerde kalmıştık diye soru soruyor.
Her bedenin bir sınırı vardır!
Tina hoca diyor ki; “herkes sadece kendisiyle ilgilenmeli burada rekabet yok, yoga da rakip yok, sınırlarına saygı duy!”
Banu hocam her seferinde medite olmak mümkün mü?
Hayır, her seferinde medite olunacak diye bir şey yok bazen sadece fiziksel olarak akışta kalıp ruhsal – zihinsel olarak o an bunu başaramayız.
Banu hocam peki son olarak teslim olmak nedir? Zeynep gibi bir sürü kadın var teslim olma konusunda sıkıntı yaşayan onları da aydınlatmak adına bir iki cümleyle tanımlasak?
Teslimiyeti iki şekilde anlatıyorlar: Kedi yavrularını taşırken enselerinden tutuyor.. Oysa bir maymunun yavrusu kendisi asılıyor annesinin boynuna…
Yani bir kendi kontrolünde teslim olmak bir de karşı tarafın kontrolünde teslim olmak var! Teslimiyet bana göre bu…
Yoga nedir bilmiyordum herkes gibi. Gittim denedim evet fiziksel bir başlangıcı var doğru ama eminim bende artık gerçekten içsel bir oluşum yoga… İki kere deneyimlememe rağmen her ikisi de birbirinden farklı duygular hissettirdi bana. Ve gerçekten değerli hocalarımızın ve değerli deneyim arkadaşlarımın da dediği gibi insan bir kere deneyince arka planda seni bir şey dürtüyor. Cumartesi günü bu deneyimi yaşadım Pazar ve pazartesi çok rahattım ama Salı günü tıpkı Banu hocanın da dediği gibi “hadi git yap” dürtüsü ile uyandım.
Ve son olarak bana bu deneyimi yaşatan Workshopperz organizasyon Seda Tüfekcioğlu’na çok teşekkür ediyorum. Bu harika deneyimi yaşaması için bu muhteşem mekanı sağlayan ASHAKA’ya da çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu deneyimimde yer alan Cihangir Yoga hocalarından Banu Hoca, Tina Hoca ve Nilgün hoca başta olmak üzere ve tabiki tüm deneyimleme arkadaşlarıma da ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Yoganın tanımınına da kendimce bir cevap buldum size…
"Yoga, hayale dalmayan bir zihne sahip olma yöntemidir. Yoga, burada ve şimdide olma bilimidir. Yoga, artık geleceğe yönelmemeye hazırsın anlamına gelir. Yoga, artık umut etmemeye ve varoluşunun bir adım önüne zıplamamaya hazırsın demektir. Yoga, gerçekle olduğu gibi yüzleşmek demektir. " (OSHO)
Yarın: Yoga: İçinizdeki “ben”le buluşmaktır!
Röportaj: Nuran Başyurt
YORUMLAR