Mahalle salonundan dünya şampiyonluğuna!
Bir sohbet sırasında bu sene Sırbistan’da düzenlenen NABBA'da fitness ve bikini modelliği kategorisinde dünya birincisi olan Elzara Khalilova ile tanıştık. Meraklanıp Instagram hesabını kontrol ettik ve sonrasında olanlar güzel bir çekim ve içten bir sohbet...
-
Kendinden bahseder misin biraz?
3 yıl önce Türkiye'ye geldim. Kırımlıyım. 22 yaşındayım. Türkiye'ye okumaya geldim. İstanbul Üniversitesi - İletişim Fakültesi ve aynı zamanda Yeni Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum.
1 / 29 -
Neden Türkiye'de okumayı tercih ettin?
Sınava girdim ve kazandım. Burslu okuyorum. Kaldığım yurt için de burs kazandım.Türkiye güzel bir ülke. Buradan sonra neler olur ben de bilmiyorum ama burada olmayı seviyorum.
2 / 29 -
Sanırım halk senin varlığından habersiz... Ödül aldığın yarışma ve derecen hakkında konuşalım biraz...
Evet basın konuyla pek ilgilenmedi (siz hariç) Beni bulmanızın şansım olduğunu düşünüyorum. Birinin başarımı fark etmiş olmasından çok mutluyum.
NABBA'da (National Amateur Body-Builders Association) Ekim ayı başında Sırbistan'da düzenlenen bir yarışmaya katıldım. Yarışmada fitness/bikini modelliği dalında Türkiye adına dünya 1.'si oldum.
3 / 29 -
Ödül aldın mı?
Altın madalyonum var...
4 / 29 -
Kaç yaşından beri spor yapıyorsun?
14 yaşından beri spor yapıyorum. İstanbul'a geldikten sonra 1 sene spor yapmadım.
5 / 29 -
Neden bıraktın?
Bursum yoktu ilk geldiğimde. Babamı yeni kaybetmiştik ve annemden çok para istemek istemedim. Spor çok pahalı bir şey.... Bursum 850 TL. Ben bursumun tamamını spora veriyorum. Yurttan da burs aldığım için son zamanlarda biraz rahatladım. Ama en çok beslenmeye para harcıyorum. Beslenme bu işin %60'ı. Çünkü ben kalori sayarak besleniyorum. Yulafı bile tartıya koyup, ölçüp öyle yiyorum.
6 / 29 -
Yarışmaya nerede hazırlandın?
Maslak'taki bir spor salonunda hazırlandım.
7 / 29 -
Bu yarışmaya katılmaya nasıl karar verdin?
Bizim spor salonunda bir hoca vardı. Benim düzenli çalıştığımı gören birisi. Yarışmaya katılmak ister misin diye sordu. Önce emin olamadım çünkü Türkiye vatandaşı değilim. Sonra öğrendim ki bu şekilde yarışmaya katılabiliyormuşum. Ben de Türkiye adına yarışmaya hazırlanmaya başladım.
8 / 29 -
Hazırlık ne kadar sürdü?
Mayıs ayında teklif geldi. "Bulk" dönemine girdim. Bu dönem kas kütlesinin büyümesi gereken bir zaman. Yarışmaya katılmak için fit olmam gerekti. Bu yüzden vücutta yağ olmayacak şekilde beslenme ve spor destekli çalışmaları sıklaştırdım. Bulk döneminden sonra "definasyon" dönemine girdim.
9 / 29 -
Dönemlerden bahsediyorsun fakat bunların ne demek olduğunu anlamak zor olabilir. Bulk dönemi ne demek? Definasyon ne demek?
Bu dönemleri şöyle anlatabilirim: Vücut geliştirmede 2 dönem var. Bulk ve definasyon dönemi. Bulk; yağlanmadan kas kütlesini arttırma dönemi. Tabi bu dönemde vücut su topluyor ve ister istemez yağlanıyorsun. Ki beslenmem çok temizdi... Ve ikinci aşama definasyon; Bu dönemde yağ yakılıp, su atılır. Çok yoğun bir çalışma programı oluyor bu dönemde.10 / 29 -
Yani bu demek oluyor ki 6 ayda böyle bir vücuda kavuştun...
Aslında 6 ayın öncesi var. Yoğun çalışma ve beslenmemi yarışmaya göre düzenleme sürecim 6 aylık bir süreç...
11 / 29 -
Kaç kilo ağırlık kaldırıyordun?
Bulk döneminde 100 kilo squat yapıyordum.
12 / 29 -
Günde kaç saat antrenman yapıyorsun?
Bacak antrenmanım 1,5 saat. Ve o gün kardiyo yapmıyorum bazen. Yarışma için hazırladığım dönemlerde her bölge için ayrı çalışma düzenim oluyor. Ama genel olarak haftada 5 gün, 1 saat 15 dakika spor yapıyorum.
13 / 29 -
Beslenme düzenin nasıl?
Yarışmaya hazırlandığım zaman sadece tavuk yiyordum. Şu an kokusunu duymaya bile dayanamıyorum.
14 / 29 -
Ne kadar bir süre tavuk yedin?
Yarışmaya 1 hafta kala günde 1,5 kilo hindi ya da tavuk eti tüketiyordum. Tuzsuz, yağsız. Sadece tavuk haşlama. Tüm öğünlerimde başka hiçbir şey yemiyordum. Yarışmaya 4 gün kala günde 6-7 litre su içiyordum. Ve son gün hiç su içmedim. Çünkü vücudumdaki tüm suyu atıp, kuru gözükmek istedim.
15 / 29 -
Kuru gözükmek ne demek?
Kaslarımın ortaya çıkmasını sağlıyor bu yöntem. Su yoğunluğu olmadığında kaslar meydana çıkıyor. Böylece jüri kaslarıma ne kadar emek verdiğimi görebilir.
16 / 29 -
Bu anlattıkların sağlıklı gibi değil...
Evet sağlıklı değil. Çok da yorucu. Yarışmaya katılmadan 15 saat önce su içmeyi bıraktım. Hatta bazı yarışmacılar 2 gün öncesinden su içmeyi bırakıyor. Herkesin formuna göre hazırlığı değişiyor. Yarışmadan önce hamburger yiyip, kaslarını şişirenler de var mesela...
17 / 29 -
Yarışmada giydiğin kıyafetler özel dikim mi?
Evet. İnternetten sipariş ediliyor. Ya da kendin yapıyorsun. Bikini üzerine taş işliyorsun mesela.
18 / 29 -
Yarışmaya katılma fikrine nasıl adapte oldun?
Benim babamda sporcuydu. Body building yapıyordu. Rüyalarında beni şampiyon olarak gördüğünü söylerdi. 14 yaşında babamla spora başladım... 3 yıl önce babamı kaybettim. O zaman İstanbul'a okumaya geldim. 1 sene boyunca spor yapmadım. Kendimi bıraktım, beğenmemeye başladım. Kas kütlemi kaybettim. Zayıftım ama fit değildim. Bursu kazanıp, beslenme düzenimi oturttum. Spor salonuna yazıldım ve sonra dediğim gibi teklif geldi ve ben de katılmak istedim.
19 / 29 -
Buradan bakınca hikayen ilginç. Benim asıl merak ettiğim vücut gelişme alanında ödül alma fikrine nasıl ulaştığın?
Ben bu sporu severek yapıyorum. Vücudumu aynada beğenmek çikolata yemekten daha çok tatmin ediyor beni... Kaslarımı görmekten hoşlanıyorum.
20 / 29 -
Çevrendekiler yarışmaya katılmana ne dedi?
Annem fazla karışmadı. Tebrik etti kazandığımda. Bazı akrabalarım iyi bakmıyor buna. Hatta kaslı kadınları güzel bulmuyorlar. "İğrençsin", "midemi bulandırıyorsun" gibi mesaj atanlar var. Hatta bazı akrabalarım bile böyle mesaj attı... Ben bu işi sevdiğim için yapıyorum. Erkek gibi olmaya niyetim yok. Sadece kendimi böyle daha güzel buluyorum.
21 / 29 -
Erkek arkadaşın bu duruma ne diyor?
Erkek arkadaşım yok. İstanbul'da yabancı uyruklu biri olduğum için birçok erkek bana farklı gözle bakıyorum. Anladınız siz... İstanbul başlangıçta bana Kırım'dan daha rahat geldi. Ama sonra güvenim kırıldı. Çok zor güveniyorum ve onlar da yanlış yaklaşıyorlar. Güvenim kırıldı bu konuda...
22 / 29 -
Aldığın ödül kariyerinde bir işine yarayacak mı?
Aslında trainner olmak istiyorum. Başvuru yaptığımda bu büyük bir avantaj sağlayacak benim için. Gelecekte daha çok yarışmaya katılmayı düşünüyorum.
23 / 29 -
Hayallerini gerçekleştirmiş bir kadının hikayesini görüyorum. Tebrik ederim...
Bu spor babama daha yakın hissetmemi sağlıyor... Babamın rüyasını gerçekleştirdim. İleride daha da başarılı olmak istiyorum babamın hatırına...
Röportaj: Pınar Aksu
Styling: Çağla Küçükdereli
Fotoğraf: Hasan Örnekoğlu
24 / 29 -
25 / 29
-
26 / 29
-
27 / 29
-
28 / 29
-
29 / 29
YORUMLAR