Şef Yelda Onan, her gün çocuklar için sağlıklı, mevsiminde yetişen sebze meyvelerle yemek pişiriyor. İstanbul’da üç kampusu bulunan Keystone ve Kilittaşı Okulları’nın mutfaklarının başında. Arşivinde 1000’e yakın reçete var, her yıl bu sayının arttığını söylüyor. Sağlıklı beslenme konusundaki hassasiyeti anne olduktan sonra daha da artmış, zaten çocuklar için sağlıklı yemekler yapmaya da kızı anaokuluna başladıktan sonra başlamış. 15 çocukla başladığı macera bugün 400 çocukla devam ediyor. Yelda, yemek konusunda çocukların büyüklerden daha kesin çizgileri olduğunu söylüyor.
Mutfağa nasıl adım attın?
Avusturya Lisesi’ni bitirdikten sonra, Viyana Teknik Üniversitesi’nde enformatik bölümünü bitirdim, ardından Viyana’da işletme yüksek lisansı yaptım. Kendimi bildim bileli sağlıklı yemek konusunda hafif takıntılıydım, okulun kantininden hiç tost almamışımdır mesela, Viyana’da üniversitede okurken yurdun tüm katını kapuska kokuturdum, eşim hâlâ anlatır.
Yemek ve mutfakla arandaki bağ tam olarak nasıl oluştu?
‘Ne yersen Osun’ sloganı beni hep etkilemiştir, ancak kızım Leyla doğduktan ve ek gıdaya geçtikten sonra anlamı daha da derinleşti. Yediği her şeyin onun minik vücuduna hizmet etmesi gerektiğini düşündüm. 5 sene önce 15 çocukla başlayan bu zevkli macera, şu an 400 çocukla 3 mutfakta devam ediyor.
Çocuklara yemek hazırlamanın yetişkinlere hazırlamak arasındaki farkı nedir?
Fark olmaması gerekir. Öğlen mönülerimiz 4 çeşit yemekten oluşuyor. Çocukları biraz zorlayacağını düşündüğüm bir yemeğimizin yanına, daha çok sevecekleri bir alternatif koyuyorum. Mesela pazılı-patatesli gratenimizin yanında mutlaka sevdikleri bir çorba ya da bulgur oluyor. Çocuklar yaşları küçüldükçe daha sade yemeklerden hoşlanıyor. Yani 3-4 yaş grubu semizotunu sadece az bulgurla yerken, içine havuç eklediğimizde denemeyebiliyor. O yüzden yemeklerin karışıklık seviyesini, bir dönem içerisinde yavaş yavaş artırıyoruz. Sene başında 40 kilo ıspanakla başlarken, bu miktar mart sonuna doğru 50 kilo ıspanağa çıkabiliyor.
Mönüleri oluştururken önceliklerin neler?
Mutfağımızda paketli ürün, katkı maddesi, dondurulmuş ürün kullanmıyoruz. Kışın salatalarımızı renklendirmek için kırmızı lahana, beyaz lahana, pancar kullanıyoruz. Kışın taze domates tüketmiyor, yazın 500 kilo domatesten yaptığımız sosu kullanıyoruz.
Evde çocuklarına yemek yedirme konusunda zorlanan ailelere neler önerirsin?
Çocukların yemek konusunda dönemleri olduğuna inanıyorum, bugün sevmediği şeyi yarın sevebilir. O yüzden yapılabilecek en büyük hatalardan biri evde pişen yemeğin çocuğa göre planlanması. Yani köfte, pilav seven bir çocuğa her gün bunun verilmemeli. Aynı sofrada yemek yiyen kardeşlerin bile farklı şeyleri sevdiği göz önüne alınırsa, damak tadı diye bir kavramın da olduğunu unutmayıp her çocuğun her şeyi sevmesini de beklememeli. Masanızı ve mönünüzü renklendirin, çeşitlendirin, ısrarcı olmayın. Yemek yemeği bir güç savaşına ve en çok ilgi gördüğü (olumsuz da olsa) anlara döndürmeyin. İyi örnek olun, beraber sofraya oturun, sohbet edin...
Fırında elma
Şef Yelda Onan'dan fırında elma tarifi
Malzemeler:
- 4 elma
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz
- 1 çay kaşığı tarçın
- Arzu edilirse 1 yemek kaşığı şeker
- Tereyağı
Hazırlanışı:
Elmaları ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkarın. Çekilmiş ceviz, şeker (konmayabilir) ve tarçını karıştırın ve elmaların ortasına koyun. Her elmanın üzerine bir parça tereyağı koyduktan sonra, içine az su konmuş bir tepsiye yerleştirin. Elmalar biraz yumuşayana kadar pişirin.
Röportaj: Nur Toprakoğlu
YORUMLAR