X

Bugünlerde, fesleğene takmış durumdayım. Kışlık domateslerime de öyle yakışıyor ki... Sıkılmadan her yemeğe ekleyesim var. Dünyada yetişen, acılıdan tatlıya kadar değişen lezzetleri olan çeşit çeşit fesleğen var.


Fesleğen neler içerir?

Fesleğen, A, K ve C vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum, beta-karoten, kalsiyum ve potasyum bakımından da zengindir.


Fesleğen neye yararlıdır?

Bağışıklık sistemini destekler: Kronik stres ve kaygı bağışıklık sistemini baskılayabilir. Fesleğen, yapılan son araştırmalara göre, stres ve anksiyete seviyelerini önemli ölçüde düşürüyor.


Hücreleri DNA hasarına karşı korur: Yüksek antioksidan içeriği, hücreleri DNA hasarına karşı korumaya yardımcı olur. Ayrıca, iltihabı azaltır ve stresi azaltır.


Eklem şişmelerine iyi gelir: Fesleğenin uçucu yağları, anti-enflamatuar bir madde olan öjenol içerir. Malezya’da yapılan bir çalışmada öjenol yağının eklem şişmesinin azalmasına katkıda bulunduğunu gösterdi.


Diyabet kontrolü için destek olur: Kandaki şeker (glukoz) seviyelerinin azaltılmasına destek olur.


Kalp sağlığı için yararlıdır: Çalışmalar, fesleğen yaprağı ekstresinin, sağlıklı kan basıncının yanı sıra sağlıklı kolesterol seviyelerine de destek sağladığını gösteriyor. Ayrıca, fesleğenin içerisindeki yüksek beta-karoten ve magnezyum iltihaplanmayı azaltır ve kardiyovasküler sağlığı destekler.


Bakterilerle savaşır: Bazı çalışmalar, fesleğen esansiyel yağlarının zararlı bakteri üremesini engellemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.


Her zaman söylediğim gibi tek bir besinden medet ummayın, olabildiğince tabaklarınız sebze ve meyveden zengin olsun, gökkuşağı renklerinde tabaklarla beslenin.



Referanslar: