X

Cilt bakımınız için mutfağınızda biraz yer açmanız gerekebilir. Sadece yediğimiz yemeği enerjiye dönüştürmek için değil, aynı zamanda güçlü dişler ve kemikler oluşturmak ve sağlıklı görünen cilt, parlak saçlar için de bazı minerallere ihtiyacımız var. Peki, bunlar neler?


Çinko

Demirden sonra çinko vücudumuzda en bol bulunan ikinci mineraldir ve bağışıklık sistemini desteklemenin yanı sıra çinko cilt sağlığı için de oldukça önemlidir. Bu mineral, sivilce gibi iltihaplı durumları ve yaraların iyileştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca sebum üretimini düzenler ve kollajen sentezine, DNA onarımına ve yeni hücre üretimine destek olur. (1, 2, 3) Vücudumuz, çinko depolamaz. Bu yüzden günlük beslenmenizde baklagiller, fındık, tohumlar, yumurta, yiyorsanız kabuklu deniz ürünlerine yer verebilirsiniz.


Silika

Silika, vücudumuzdaki en bol bulunan üçüncü element olan silisyum oksittir ve kemik büyümesinde kilit rol oynar. Silika aynı zamanda “güzellik minerali” olarak da adlandırılmıştır, çünkü cildin gücünü ve elastikiyetini, tırnak büyümesini ve saç sağlığını iyileştiren kolajen oluşumunda önemli bir bileşendir. (4,5) Kahverengi pirinç, yulaf ezmesi, muz, taze fasulye, ıspanak, mango silika açısından zengin besinlerdendir.


Potasyum

Kuru ciltli olanlar, cilt bakım rutini içerisine potasyum eklemeli. Muz, ıspanak, kuru fasulye, patates, hurma ve diğer kuru meyvelerde bulunan potasyum cildi nemli tutar. Mat cildi iyileştirmek için yeni hücre üretimine yardımcı olur ve pH dengeleyici olarak işlev görür. Aynı zamanda sebum üretimini düzenlemeye ve iz ve lekelerin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.


Magnezyum

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya nüfusunun yüzde 75'inde magnezyum minerali eksik. Bu sadece bu mineralin migren giderici, kalp sağlığını iyileştirici ve sindirime yardımcı faydalarından mahrum kalmadığımız anlamına gelmiyor, cildimizi de mahrum bırakıyoruz. (6, 7) Baklagiller, kepekli tahıllar, avokado ve bitter çikolata gibi gıdalarda magnezyum bulunur. Magnezyum kortizol seviyelerini düşürerek ve hormon dengesizliklerini dengeleyerek cildin genel görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur.


Omega 3

Avokado, badem, keten tohumu yağı ve deniz mahsulleri gibi gıdalarda bulunan omega-3 yağ asitleri sadece kolesterolü düşürmek ve kalp sağlığını iyileştirmek için iyi değildir, aynı zamanda cildinizi iyileştirmek için de iyidir. Omega-3 açısından zengin beslenmek, inatçı sivilcelere karşı birebirdir. (8)


Referanslar:

1-Am Fam Physician. Author manuscript; available in PMC 2010 Feb 10., Zinc: An Essential Micronutrient

2- Dermatol Res Pract. 2014; 2014: 709152., Zinc Therapy in Dermatology: A Review

3-Proc Nutr Soc. 2000 Nov;59(4):541-52., Zinc and the immune system.

4-J Nutr Health Aging. 2007 Mar-Apr;11(2):94-7., The chemistry of silica and its potential health benefits.

5-J Nutr Health Aging. 2007 Mar-Apr; 11(2): 99–110.,,Silicon and Bone Health,

6- Nutrients. 2015 Sep; 7(9): 8199–8226., Magnesium in Prevention and Therapy

7-Scientifica (Cairo). 2017; 2017: 4179326., The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare

8-Agro Food Ind Hi Tech. 2012 July/August; 23(4): 10–13., Omega-3 fatty acids: An update emphasizing clinical use