X

Küçümsenmek, aşağılanmak, değersiz görülmek, görmezden gelinmek, sürekli eleştirilmek, kontrol edilmek, suçlanmak ve tehdit edilmenin yaşattığı stres devam ederse duygusal travmaya, anksiyeteye dönüşüyor. Duygusal şiddet kaynağını hayatından çıkarmak, tek başına bir çözüm değil. Kişinin, ona psikolojik şiddet uygulayan ile ilişkisini sonlandırması, hayatına basitçe devam edebileceği anlamına gelmiyor. Yapması gereken, kaybettiği özsaygıyı geri kazanmak. Bunun en etkili yolu, bir psikoterapistten destek almak. Ancak uzmanların bu konuda yayınlandığı önerileri uygulayarak da ilerleme kaydetmek mümkün.


Ya duygusal şiddete uğrayan, ilişkisini bitiremiyorsa veya hemen bitirmeye hazır değilse? Bu durumda, kaybedilen özsaygıyı geri kazanmak ile beraber, eşanlı üzerinde durulması gereken iki nokta var: Duygusal şiddet uygulayan kişinin davranış ve tutumlarını değiştirmesi. Duygusal şiddete uğrayanın kendini korumak için alacağı tedbirler.


“Saldırgan” nasıl değişebilir?

Şiddeti uygulayan, elindeki gücü bırakmak istemediği için değişmesi zor. Eğer sebep olduğu yıkımdan ötürü pişmanlık duyuyor ve gerçekten telafi etmek istiyorsa bu mümkün. Ancak tutum ve davranışları değiştirmek çok zor ve bu uzun zaman alan bir süreç. Psikolojik şiddeti uygulayanın da, bu şiddete maruz kalanın da çok kararlı ve sabırlı olması şart.


Şiddet uygulayan, vakit kaybetmeden değişim adımlarını atmaya başlamalı. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:


Duygusal şiddete uğrayanın kendini korumak için alabileceği tedbirler

Duygusal şiddet uygulayan, değişmek için bir çaba göstermiyorsa ve hemen ayrılmak mümkün değilse, bu şiddete maruz kalanın özsaygısını yeniden kazanmak için uygulayabileceği birkaç strateji var:



Duygusal şiddet, mağdurun kendine saygısını, güvenini yavaş yavaş aşındıran, kimseye güven duymamasına sebep olan bir beyin yıkama türüdür. Birçok yönden fiziksel istismardan daha zararlı olabilir, çünkü kişinin özsaygısını ağır ağır yok eder. Özsaygıyı yeniden kazanmak için, bu şiddetin yarattığı duygusal acıları iyileştirmek, bıraktığı psikolojik izleri hafifletmek mümkündür.